torstai 24. syyskuuta 2009

Onsen/Furoba

Olen tainnutkin ainakin kommenttilaatikossa mainita, että kylpeminen on Japanissa yksi suurista kansanhuveista, tapahtuipa se sitten onsenissa tai kotona omassa furobassa.

Onsen

Onsen tarkoittaa sekä kuumaa lähdettä että niiden yhteydessä toimivia yleisiä kylpylöitä. Kaikki skeptikot voivat samantien heittää romukoppaan kuvat suomalaisista kylpylöistä, sillä onseneilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa. Itse kartan suomalaisia kylpylöitä kuin ruttoa, mutta onsenissa käyminen on yksi hauskimmista japanilaisista erikoisuuksista ja kaiken lisäksi erittäin rentouttavaa!

Onsenetiketti aiheuttaa länsimaalaisille usein päänvaivaa. Suotta kuitenkin, sillä siihen ei liity mitään kovin salamyhkäistä, varsinkaan meille suomalaisille, joille alastomuus ei ole ongelma.

Useimmat onsenit erottavat nykyään miesten ja naisten osastot. Pukuhuoneeseen jätetään vaatteet ja muut tavarat, arvotavaroille löytyy lukollisia lokeroita. Itse kylpemisen ideana täällä on, että kylpyyn mennään valmiiksi puhtaana. Pukuhuoneesta siirrytään siis peseytymistiloihin, jossa on suihkujen alla pitkä rivi jakkaroita peilin edessä. Peseytyminen tapahtuu istuallaan, ja japanilaiset käyttävät hyvän tovin itsensä kuuraamiseen. Vasta kun jokainen varpaanväli ja korvantaukset on puhdas, siirrytään kuumavesialtaaseen, alasti edelleen. Altaaseen voi ottaa mukaansa pienen pyyhkeen, vaikka perinteisesti sitä ei pitäisikään käyttää. Vesi tuntuu harjaatumattomasta usein alkuun tuskaisen kuumalta, mutta siihen tottuu nopeasti. Myös vulkaanisen veden tuoksu on alkuun melko erikoinen.

Erityistä charmia on rotenburoissa, joissa allas sijaitsee ulkona. Esimerkiksi pitkän laskettelupäivän päätteeksi mikään ei ole ihanampaa kuin vetristää kangistuneita jäneniä kuumassa altaassa, lumihiutaleiden leijaillessa sysimustalta yötaivaalta.

Furoba

Furoba eli japanilaistyylinen kylpyhuone löytynee kaikista suuremmista asunnoista. Se koostuu kahdesta tilasta, pukuhuoneesta ja varsinaisesta kylpyhuoneesta. WC on sijoitettu erikseen. Meillä Furoban ensimmäinen tila on varsin iso, siellä on lavuaari, iso peilikaappi, säilytystiloja, pesukone ja pyykkikorit. Varsinaisessa kylpyhuoneessa on toisella laidalla amme ja toisella suihku. Kylpyhuone on kokonaan märkäerisetettyä tilaa, joten siellä voi laskea vapaaksi sisäisen vesipetonsa.

Sama prosedyyri pätee kotona kylpemisessä kuin onsenissa kylpemisessä. Eli ensiksi on tarkoitus kuurata itsensä putipuhtaaksi. Shampoot ja saippua tulee siis huuhdella pois ennen kylpyyn astumista. Näin siksi, että täällä koko perhe kylpee vuorotellen samassa vedessä.

Kylpemisen suurta merkitystä kuvastaa sekin, että tavaratalot pursuilevat kylpemiseen tarkoitettuja oheistuotteita: ylellisiä pyyhkeitä, kylpysuoloja, tuoksukynttilöitä ja ties mitä. Itse en ole omaksunut ainakaan vielä kylpemistä kotona jokapäiväisenä rituaalina, mutta onseniin menen aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Hyvältä kuulostaa, eihän tässä saunalla enää kannata intoilla kun on tuollaiset mahdollisuudet kylpyyn.T. Else

Anu kirjoitti...

Kyllä rantasauna kelpais mutta sähkösaunan onsen voittaa mennen tullen.

Related Posts with Thumbnails