sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Etiketistä

Japanilainen etiketti on tiheäsyinen verkko, joka ulottaa otteensa kaikille elämänalueille. Käyttäytymissäännöt ovat niin pikkutarkkoja, että ne ovat japanilaisillekin haastavia hallita. Ulkomaalainen tyhjentäisi helpommin meren ämpärillä. Itse olen omaksunut sen linjan, että yritän vältellä törkeimpiä temppuja, mutta en kanna liikaa murheita detaljeista.

Yksi ehdoton no-no on nenän niistäminen julkisesti. Sen sijaan sisäänpäin saa ryystää aivan vapaasti. Houkuttelevaa, eikö?

Tulisella ruuallahan on taipumuksena niin sanotusti avata röörit. Japanissa mausteita käytetään hillitysti, mutta Hokkaidon erikoisuudesta, currykeitosta, löytyy potkua muiden edestä. Siinä sitä sitten ollaan, soppalautasen edessä, nenä valuu kuin mahla koivun kyljestä, ryystää ei tahdo, niistä ei ilkeä. Kiusallista.

Pieni gaijin kysyy, että jos niistäminen on tabu, niin onko siihen soppaan ihan pakko laittaa niitä aineksia, jotka väkisinkin laittavat nenän valumaan kuin päiväkotilaisilla pulkkamäessä?

4 kommenttia:

Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Hei Anu!

Olitpa nopea, en ehtinyt laittamaan ilmoitusta tunnustuksesta ennen kuin itse sen löysit.. laita eteenpäin jos ehdit / jaksat / viitsit :)

Japani on tosiaan ollut matkustus listalla, mutta niin on kovin montakin muuta maata. Mukavaa syksyn jatkoa & koita selvitä japanilaisen etiketin viidakoissa!

Satu

Hinku kirjoitti...

Moi!

Ihan huippu tää siun blogi! Kävin yksi vapaapäivä lukemassa tämän alusta loppuun ^_^ Kiva kun olet jaksanut kirjoitella ahkerasti, ja muutenkin tosi kiva lukea hyvin kirjoitettua, humoristista ja positiivista tekstiä!

Miulle ei ole koskaan tullut edes mieleen, että Japaniinkin voisi matkustaa, mutta noita teidän maisemakuvia katsellessa matkakärpänen kyllä iski. Ja nuo kaupungitkin olisi varmaan ihan kokemuksen arvoisia, vaikka en mikään "kaupunki-ihminen" olekaan. Lumisista vuorenrinteistä puhumattakaan...

Sattumalta törmäsin yksi päivä artikkeliin "Japanin toisista kasvoista", ihan mielenkiintoista sekin. Juttu löytyy täältä: http://www.studio55.fi/artikkeli/973740/ jos kiinnostaa.

Terveisiä täältä kuraisesta Suomesta! Pitää jatkossa käydä vähän useammin lukemassa siun kommelluksista ;)

T: Hinku

Riisa kirjoitti...

Mua on ihmetyttänyt tämä nenänniistämistabu jo pitkään. Ihan vain sen takia, että kun en ole nähnyt sillä olevan mitään pohjaa tosielämässä - japanilaiset kaverini ainakin tuntuvat niistelevän vähän missä sattuu, tosin junassa niistävät vain ne, joiden on ihan pakko kauhean flunssan takia, koska muuten pöpöt leviävät. Tuntuukin kokemusten perusteella, että sitä nenää ei ruuhkassa niistellä juuri virusten leviämisen estämiseksi.. Ja jos joskus olen niistänyt vaikkapa luokassa, ei siihen kukaan kiinnitä mitään huomiota, vaikka kuinka olen yrittänyt katsella reaktioita. Haluaisin kyllä tietää, mistä tämä niistotabu on saanut alkunsa, kun kaikenmaailman etikettioppaissakin siitä aina toitotetaan, ja varmasti jokainen ulkomaalainen jostain lähteestä tästä "tabusta" kuulee, mutta silti japanilaiset itse niistelevät (ainakin Tokiossa) kyllä ihan julkisestikin, joskin pienesti ja siististi, mutta niinhän täällä kaikki muukin tehdään. :D

Anu kirjoitti...

Satu: Totta, maailma on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia paikkoja. Ois vaan rajttomasti aika ja rahaa...

Hinku: Siekin täällä! Tervetuloa! :)

Riisa: Tää olikin mielenkiintoista kuulla. Itse en ole omien tuttujen nähnyt niistelevän, eipä tosin ole tainnut olla nuhaakaan.

Related Posts with Thumbnails