perjantai 2. lokakuuta 2009

Sweet home?

Eilisessä suosikkikaupunkijutussa ei ollut mitään Sapporosta, ja tänään ajattelinkin kertoilla hieman, mitä mieltä olen nykyisestä kotikaupungistani.

Minulla kesti aika kauan muodostaa Sapporosta minkäänlaista mielipidettä. Kaikki toimii täällä kutakuinkin moitteettomasti: kaupunki on äärimmäisen helppo hahmottaa, palvelu on aina nopeaa ja ystävällistä, ostosmahdollisuudet ovat rajoittamattomat, ja täällä on todella siistiä ja turvallista. What's there not to like? Silti tuntui, että täältä puuttui se jokin. Kaupungin ulkoisesta epäviehättävyydestä se ei johtunut, sillä ei kai Nykiäkään kai kukaan kauniiksi kehu? Toisen vierailun loppupuolella osasin jo osoittaa, mikä se puuttuva tekijä oli. Sapporo on äärettömän geneerinen (aasialais)kaupunki.

Geneerisyydellä tarkoitan tässä sitä, että Sapporolla ei oikein parhaalla tahdollakaan voi sanoa olevan luonnetta, kasvoja, persoonallisuutta, miten kuka nyt ikinä haluaakin asian ilmaista. Kadulta näpsäisty kuva voisi olla mistä tahansa aasialaiskaupungista. Sapporoa on myös mahdoton tiivistää muutamaan adjektiiviin. Tai voisi ehkä sanoa, että tämä on hyvin tehokas ja järjestelmällinen kaupunki. Ei kovin kiinnostava myyntipuhe, vai mitä? Vertaapa tilannetta esimerkiksi Euroopan vanhoihin kaupunkeihin. Niistä lähes jokaisesta on olemassa liuta adjetiivejä, joilla niitä yleisesti kuvaillaan. Nähdessäsi kuvan Pariisista tai Roomasta, arvaat miltei heti, mistä se on otettu.

Kaikilla kaupungeilla on kuitenkin kaksi puolta: miten kaupunki näyttäytyy siellä vieraileville turisteille, ja millainen se on ihmisille, jotka asuvat siellä.

Katselin tietysti itsekin Sapporoa aluksi turistin silmin, ja tässä vaiheessa lienee jo sanomattakin selvää, ettei kaupunki ole minusta erityisen kiinnostava matkailijoille. Jos Japaniin tulee käymään vain yhteen kaupunkiin, vierailija tekee taatusti fiksummin suunnatessaan pääsaarelle Tokioon, Osakaan tai vaikka Kiotoon.

Sen sijaan Sapporo on osoittautunut oikein kivaksi ja jopa hauskaksi paikaksi elää. Mahtavia ravintoloita ja tavaratalojen delicatess -osastoja piisaa, puistot ovat kauniita ja hyvin hoidettuja, ilmasto on miellyttävä. Ja asuttaessa ne siisteys, turvallisuus ja toimivuus ovat aika tärkeitä! Sapporo onnistuu myös yllättämään, kun siihen tutustuu paremmin. Miltei joka korttelista löytyy miniriikkisiä shoppeja ja ravintoloita, usein vain n. 15 asiakaspaikan kokoisia!

Mieheni ja minun unelma-asuinpaikka on aina ollut viihtyisä suurkaupunki, jossa olisivat sekä vuoret että valtameri lähellä. Ideaalina on esiintynyt Vancouver, jossa tosin kumpikaan meistä ei ole käynyt. Vancouverhan on vuosia keikkunut kärkisijoilla elämänlaatua mittaavissa tutkimuksissa. Siksi olikin mielenkiintoista, että kanukkikaveri, josta olen aikaisemminkin maininnut, totesi, että hänestä Sapporo on paljon parempi paikka elää kuin Vancouver.

Juttuni ei nyt varmaankaan toiminut kovin hyvänä buffina Sapporon matkailulle. Siksi haluankin tähän väliin mainita, että sen sijaan Hokkaidon saari kokonaisuudessan on ehdottomasti oman matkan väärti. Matka kannattaa kuitenkin ajoittaa siihen aikaan, kun puissa on lehdet, eli touko-lokakuulle. Ellei sitten ole intohimoinen puuterilumen metsästäjä, kuten minä ja mieheni.


14 kommenttia:

Nattuli kirjoitti...

Kuulostaa hienolta paikalta asua. Luulisi, että noissa isommissa kaupungeissa, jossa on paljon viihdykettä turisteille, olisi ikävämpää asua, koska rauhaa ja hiljaisuutta tuskin löytää. Senhän takia Suomessakin esikaupungeissa asuminen on aika suosittua.
Kootut kotimaan uutiset täältä

Anu kirjoitti...

Hei Nattuli! Itse olen sitä tyyppiä, että rauhaa ja hiljaisuutta saan riittävästi kotona (tai sitten vastaavasti mökillä, metsässä tai vuorilla), joten kaupungissa saisi omasta puolestani olla kunnon menoa ja melskettä -totta puhuakseni muuttaisin varmasti heti Tokioon, jos se olisi mahdollista! Se esikaupunkiasuminen on just sitä, mitä Suomessakin yritettiin vältellä... =D

Tyyppi kirjoitti...

Terveiset Nykistä! Olen asunut täällä kaksi vuotta ja rakastan sekä välillä vihaan tätä kaupunkia täydestä sydämestä. Suurkaupungeissa on se jokin imu, olen samoilla linjoilla kanssasi. Joskus vaan toivoo, että voisi olla täällä lomalla ja vaan hengailla kun suurkaupungin huonot puolet tuppaavat korostumaan kiireessä, stressissä tukka putkella rientäessä.

Japanissa en ole koskaan käynyt ja sinne ois vielä päästävä. On mukavaa lukea blogiasi (sekä salarimanin jo aiemmin). Tykkään kirjoitustyylistäsi ja sujuvasta sanailusta.

Anu kirjoitti...

Hei Tyyppi! Ymmärrän pointtisi! Nyki on minulle varmasti ikuisesti se ykkönen juuri siksi, että olen ollut siellä pelkästään "vapaalla". Ei stressiä, kiirettä tai huolta mistään. Esimerkiksi Pariisissa jouduin jo kokemaan tympeämpiäkin hetkiä, esimerkiksi metroa aamuruuhkassa en kaipaa yhtään...

Anonyymi kirjoitti...

moi! taalla yksi uusi lukija ilmoittautuu. eksyin sivuillesi sanan "puuterilumi" perusteella ;-) mielenkiintoista lukea elamastasi siellapain maailmaa.kirjoitustyylisi on mainio! odotan mielenkiinnolla miten toimii kombinaatio lapsi+puuterilumi...;-)
terveisin alpeille jamahtanyt vuorien ja puuterilumen fanittaja - viela lapseton

Joola kirjoitti...

Oi minuun tuo matkailumainos toimii oikein hyvin. Lähtisin samantien, jos voisin. Nähdyistä Japanin kaupungeista Kyoto on silti erityisesti mieleeni. Sinne siis ennen Sapporoakin. Ja olen käynyt Nahassa, Okinawalla. Se oli myös, hmm, kokemuksena hauska. Muttei puuterilunta sieltä...

Anu kirjoitti...

Anonyymi: Alpit ei oo lainkaan pöllömpi paikka jämähtää, en pahastuisi itsekkään =D Joo odotan itsekkin mielenkiinnolla miten tuo kombinaatio toimii... Voipi olla että meikäläisen laskupäivät on lyhyen sorttisia. Nisekossa onneksi pyydaa löytyy pienellä vaivalla, ei tartte ensin haikata puolta päivää. Mies varmaan seikkailee bäkkärillä viime vuoden malliin ja päivittää meininkejä tuonne oman bloginsa puolelle.

Joola: Meillä on mietinnässä talvilomakohde Tyynellämerellä ja tuo Okinawa on yksi vaihtoehto! Pääsisi sukeltamaan. Vai mielenkiintoinen...? Tarkoitatko jenkkien näkymistä katukuvassa vai? Olisi kiva kuulla tarkemmin mitä tykkäsit!

Anne kirjoitti...

Heippa!

Löysin blogisi sattumalta tällä viikolla ja olen käynyt kurkkimassa täällä jo monta kertaa. :)
Kohta on kaikki jutut luettuna eli uusia odotellaan... ;)

Joola kirjoitti...

Olin vain japanilaisella kolmen vuorokauden ryhmämatkalla:). Mistä minä muuten sen Nahan tuohon edes keksin vetää?? Hmm, anteeksi, en ymmärrä nyt itseäni.

Sellaisia minilomia on siellä pilvin pimein tarjolla. Ja kun pitkällä viisumilla ei voi hyödyntää esim.railpassia, tuollaisista on hupia. Halpaa kuin saippua. (Ei ekologista, tiedän...) Pakettiin kuuluu lennot ja hotellit ja busseilut ja maksoi ainakin silloin tuhatluvun alussa muutaman kymmenentuhatta yeniä. Niitä mainoksia ja pakettimatkoja on ne kirkuvat laput paikallisten matkatoimistojen edessä. Auttoi toki paljon, kun paikallinen tuttu hoiti meille matkan. Ja ominpäinkin sinne taatusti uskaltaa mennä. Mondo-lehden päätoimittajalta kannattaa muuten kysyä vinkkiä, on Japaniasioista jos mistä hyvin jyvällä...

Eka yö oltiin rantahotellissa ja toka yö Nahassa. Minulla on niin surkea yleissivistys, etten aluksi edes tajunnut mikä on yhä jenkkien osuus paikassa. Eivät ne minun silmääni pahasti katukuvassa pistäneet. Jotenkin sielä oli vain erilaista, kuin mihin olin tottunut muualla Japanissa. Tuli enemmän mieleen hmm eteläeurooppa? Siis enemmän, kuin muualla Japanissa. Mutta se siis saattoi johtua jo siitä, että lennettiin lämpöön. Ei sen persoonallisempaa tai omaleimaisempaa, ei mitään italiaa tai portugalia sellaisenaan tietenkään todellakaan. (Kyoto on minusta persoonallinen, muuten.) Ei negatiivinen olo, juuri niitä pieniä putiikkeja ja ruokapaikkoja minulle sieltäkin jäi mieleen, joita mainitsit Sapporosta. Ja kumaraselkäisiä hymyileviä mummuja. Ei katsottu pahalla, niin kuin ei Hiroshimassakaan, vaikka pelkäsin sitä todella. Teitä muuten ei katsota pahalla varmaan missään, vauvaa varmaan palvotaan kaikkialla:)

Okinawalaisillahan on pitkä elinikäennuste. Reissulla kierrettiin saarta bussilla, käytiin ananasviljelmiä ihmettelemässä ja joissakin historiallisissa kohteissa - Jenkkien tukikohtia vain sivuttiin... Ja koko ajan opas toki selosti mielenkiintoisia faktoja, mutta Japaniksi, joten ymmärsin yhtä paljon kuin alle kaksivuotias sinulle tutussa oikeussalissa...

Olen ollut myös Shikokun saaren yhdellä surffirannalla. Ai että, teininä. Silloin ajattelin, että sinne haluan muuttaa isona. Aivan erilainen maailma silloiselle minulle. Pitkätukka-japanilaisia ja rennonoloista. Yhdistyi moni mieluinen asia.

Sanomattakin kai selvää, etten sitten muuttanut. Tuli vähän muuta. Ihan jees tämä lähiökolmio täällä kotosuomessakin... Mutta kivaa välillä huokailla, että oli sitä toisenlaisiakin ajatuksia:).

Anu kirjoitti...

Anne: Ohhoh! No kiva että jutut kelpaavat! ja tervetuloa mukaan "matkaan"!

Joola: Kiitos kertomuksesta! Japanilainen ryhmämatka olisi kyllä varmasti mielenkiintoinen elämys =D

Täällä Sapporossa muuten kaikkia kaukaaseja luullaan venäläisiksi... Eikä täällä oikein venäläisistä tykätä. Meiltäkin ollaan pariin kertaan kysytty, että olemmeko ko. maasta. Vauva kyllä pehmittää aika tavalla, varsinkin kaikki obaasanit (mummot) kyllä ahkerasti kurkkivat liinan/vaunujen sisään!

Joola kirjoitti...

Sun pitää laittaa joku suomenlippuläppä johonkin vaunuissa tai lapsen vaatteissa. Finkidin vaatteita ja marimekkoa... Hassua, että venäläisiksi. Tuohon venäläiseksi luulemiseen en itse ikinä törmännyt. Jenkeiksi luultiin useamminkin ja sitten innostuttiin, jos kuultiin että ehei, Suomesta.

Anu kirjoitti...

Tuota venäläiseksi luulemista tapahtuu varmaan vain täällä Hokkaidolla. Venäjä on läheisin maa ja siksi sieltä myös tulee eniten turisteja. Kun kertoo, että tulee Suomesta, niin se kyllä herättää innostusta.

Okusan kirjoitti...

Me tykättiin kovasti Sapporo-vierailustamme. Ei se tosiaan Ihmeellinen ja Erikoinen kaupunki ole, mutta mukavan kokoinen ja viihtyisä. Löysimme kivoja ravintoloita ja baareja, ja asuimme ihanassa ryokanissa. Ilma oli jotenkin raikas (toukokuu kyseessä) ja koko tunnelma sellainen, pohjoisuutta henkivä?

No en silti Tokiota pois vaihtaisi :)

Anu kirjoitti...

Okusan: Kukapa varmaan vaihtaisi :)

Related Posts with Thumbnails