tiistai 17. marraskuuta 2009

Tuntemattomat suuruudet

Japanilainen keittiö on maailmalla kohtuullisen hyvin tunnettu. Tai ainakin tietyt ruokalajit. Ihan pelkkää sushia täällä ei kuitenkaan syödä, vaikka ei sekään hullumpi vaihtoehto olisi. Myös tempura, pöydässä tehtävät pataruuat kuten sukiyaki ja erilaiset tofuruuat tunnetaan muuallakin hyvin.

Tänään ajattelin esitellä teille muutamia yleisiä ruokalajeja, joita en ainakaan itse tiennyt tyypilliseksi japanilaisruuaksi ennen tänne saapumistani.

Okonomiyaki
Okonomiyaki on munakkaan serkku, joskin etäinen. Nimi kuvaa sisällön hyvin: okonomiyaki tarkoittaa kutakuinkin "se mistä pidät paistettuna". Pannulle tai paistolevylle heitetään ainakin venhäjauhoja, pilkottua kaalia, munia ja nestettä. Lisäksi mukana voi olla esimerkiksi lihaa, äyriäisiä tai vihanneksia.

Tonkatsu
Kaalin ja misokeiton kanssa tarjoiltava uppopaistettu leivitetty paksu porsaanleike. Japanilaista terveysruokaa siis.

Yakitori
Pienessä bambuvarressa grillattuja kanavartaita. Täällä vartaaseen kelpaavat kaikki kanan osat, myös suolet, maksa, sydän ja muut sisäelimet.

Edamame
Edamame on itseasiassa pelkkä alkupala, mutta niin addiktoiva ruoka, etten voinut olla laittamatta sitä listaan. Lapan näitä kaksin käsin suuhuni, jos vain näen vilauksenkin. Kyse on siis suolavedessä kiehautetuista kokonaisista soijapavun palkoista.

Karee raisu
Eli riisicurry, kuten nimestä voi päätellä. Kutsun itse japanin epäviralliseksi kansallisruuaksi, niin yleistä se täällä on! Annos ei hivele esteettistä silmää, mutta nälkä sillä lähtee.

6 kommenttia:

tyttö-90 kirjoitti...

Hauskankuuloisia ruokia! Toivottavasti joskus pääsen itse niitä maistamaan :)

Kenza kirjoitti...

Kiitos taas pienestä Japaniopista! Näitä on mielenkiintoista lukea!

Kuinka isoa roolia liha/kala määrittää japanilaisessa ruoassa, löytyykö ravintolasta hyvin vaihtoehtoja myös kasvissyöjille?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvälle kuulostaa, kaikki uppoaisi ja maistuisivat varmaan hyvälle.
T. Else

Anu kirjoitti...

Tyttö-90: Japanilainen ruoka on kyllä todella hyvää, joten toivompa tosiaan että pääset joskus maistelemaan ihan täällä paikan päällä.

Kenza: Kasvisruokaa löytyy, mutta ongelma taitaa turisteille olla siinä, että ruokalistat ovat todella harvoin englanniksi. Eli japania pitäisi pystyä lukemaan, jotta voi olla ihan varma, että ei tule lihaa tai vaikka kalaa hiutaleiden muodossa.

Else: No en epäile hetkeäkään etteikö sinulle uppoaisi ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hahaa, eikä aina japanin lukeminen tai sujuvahko puhuminenkaan riitä kasvisruoan saamiseen! Muistanpa eräänkin kerran kun tilasin salaatin, jonka kohdalla ruokalistassa ei mainittu sanaakaan lihasta tai kalasta. Varmistelin vielä tilausta tehdessäni, että tässähän ei sitten varmasti ole yhtään lihaa tai kalaa, eikä kuulemma ollut. Nooo, sitten salaatti viimein tuotiin, ja sen päälle oli ylt'ympäriinsä ripoteltu pieniä pekonipalasia :D
Toisella yrittämällä toivat sitten sen saman annoksen ilman sitä pekoniyllätystä.

Noista pienistä hankaluuksista huolimatta, sain kyllä lähes aina ja missä vain mahani pullolleen herkullisia kasviruokia.

Anu kirjoitti...

Anonyymi: Tuosta tulee ihan mieleen tarina, jonka kuulin muutaman vuoden takaa Venäjältä. Kaveri kertoi, että pizzalistassa oli lukenut vegetariana. Kun lätty oli sitten saapunut pöytään, oli siinä komeillut tuota samaista pekonia. Kaveri oli sitten kysynyt, että eikö tämän pitänyt olla vegetariana. Siihen tarjoilija oli sitten vastannut, että kyllä kyllä, se on vegetariana. Etkö huomaa, että siinä on ainakin kuutta eri kasvista...

Related Posts with Thumbnails