keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Uusia makuja


Tänään tiedossa on vauvanruokahöpinää. Tämä siis varoituksen sanana niille, joita vauvajutut ei erityisemmin nappaa :)

Beibimme alkaa lähestyä puolen vuoden ikää, joten kiinteiden ruokien aloittaminen on pian ajankohtaista. Koska neuvolakäynnillä paikalliset ruokasuositukset menivät hiukan ohi, olenkin haastatellut japanilaisia äitejä heidän tavoistaan.

Myös Japanissa tämänhetkinen virallinen täysimetyssuositus on kuusi kuukautta. Aikaisemmin kiinteiden maisteleminen on suositeltu aloitettavaksi viiden kuukauden iässä, ja paljon löytyy äitejä, jotka toimivat tämän mukaisesti. Osa äideistä on saanut ohjeeksi maistatuttaa vauvoilla keittoja ja mehuja jo tätä ennen, jotta vauvat tottuisivat maidon lisäksi muihinkin makuihin.

Ensimmäiseksi varsinaisena kiinteänä ruokana useimmille vauvoille tunnutaan tarjoavan riisivelliä. Vaihtelua aloitusruoan kanssa toki on, kuten Suomessakin. Sen jälkeen mukaan tulevat erilaiset muussatut kasvikset ja melko pian myös kala. Juomaksi yli kuusikuukautisille tarjotaan äidinmaidon/vastikkeen lisäksi ohrateetä ja vettä. Yllättäen natto on täällä yksi lasten lempiruoista! Pitänee ottaa se oman beibimmekin ruokaohjelmaan varhaisessa vaiheessa, aikuisena tuohon makuun ei ole oikein innostusta tutustua.

Ruokakulttuurien erot näkyvät myös valmisvauvanruokien kohdalla. Makuina löytyy muun muassa meidän korvaamme eksoottisilta kuulostavia hevosenlihaa ja kananmaksaa.

Itse painiskelen vielä sen kanssa, tarjoanko lapsellemme myös muussattuja ruokia vain siirrynkö suoraan pelkkiin sormiruokiin. Se on kuitenkin varmaa, että tarjolle annetaan luomua niin pitkälti kuin se on mahdollista.

Edo-Elmerit ovat muuten kirjoittaneet kiinnostavan jutun synnyttämisestä Japanissa, sen voi käydä lukemassa täällä.

Kuva Kewpie

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi !
Hassulle tuntuu tuo riisivelli ja tee. Mutta niinhän se on maassa maan tavalla. Mielenkiintoista mihin sinä päädyt, täällä seurataan maistiaisia. T. Else

Kaisa kirjoitti...

Kyl on Suomessa mahtavat edut lähes kaikkiin muihin maihin nähden. Laskettiin tuossa siipan kanssa, että täällä voi isukki olla kotosalla äidin kotonaolon aikana perus viiden viikon vuosiloman päälle vielä yhteensä 9 viikko :0

Rahaa ei tosin lapsesta saa, mutta eipä tuo kouluttaminenkaan juuri maksa. Päinvastoin, siitähän maksetaan joka kuukausi ihan hyvä korvaus vaikka opiskelijat usein jurnuttaakin...

Anu kirjoitti...

Else: Joo tuo tee on kyllä aika erikoinen. Riisvelli ei kyllä minun korvaan kuulosta yhtään hullummalta!

Kaisa: Sanoppa! Sääli kun me ei pystytty noita Suomen isyysetuaj hyödyntämään. Onneksi oli edes kesälomat.

Me saatiin muuten kanssa beibistä firmalta reilu 200 egeä lahjarahaa.

Kaisa kirjoitti...

juu, onhan se vähän harmi, ettei niitä pystyny siellä pitämään, mutta toisaalta teillä on ikimuistoinen vuosi siellä Japanissa! Ja vielä rahaakin saitte, joten eikös kannattas tehdä pian toinenki niin pääsis oikein rahoille ;)

Yan-san kirjoitti...

Kiitti linkityksestä! Kun oma jolla tuntuu seilaavan jatkuvassa aikakapeikossa, on kivaa, että vähäisellä vapaa-ajalla kirjoitetut jutut on joku lukenut :)

Anu kirjoitti...

No problem. Teillä on kyllä tosi hauska blogi, oon monta kertaa naureskellut tikahtumispisteessä sen ääressä :)

Related Posts with Thumbnails