tiistai 1. joulukuuta 2009

Klassiseen Japaniin tutustumassa

Kävin eilen Hokkaidon kansainvälisten naisten järjestön järjestämässä "Japanilainen kulttuuri tutuksi"-tapahtumassa. Tilaisuudessa oli mahdollista tutustua ikebanaan, kalligrafiaan, origamien taitteluun, kimonon pukemiseen ja teeseremoniaan. Kuvittelin, että paikalle saapuisi lähinnä muita länsimaalaisia, mutta uskottava se on, että täällä asuu länkkäreitä todella vähän! Suurin osa osallistujista japanilaisia, joko nuoria tyttöjä tai iäkkäämpiä, ihastuttavia rouvia. Japanintaitoni pääsivät todelliseen koetukseen, sillä esimerkiksi ikebana-senseini ei puhunut kuin yksittäisiä sanoja englantia.

Alla on kuva minusta teeseremonia aikana. Valitettavasti päälläni oleva kimono ei käy kovin hyvin, mutta se oli upea! Sen pukeminen päälleni vei kahdelta rouvalta yli kymmenen minuuttia. Olin jostain syystä kuvitellut, että kimono olisi melko löyhä ja rento vaate, mutta alusliiveineen se kuristettiinkin ympärille todella tiukkaan.

Itse teeseremonia oli lyhennetty versio varsinaisesta neljä tuntia kestävästä seremoniasta. Valitettavasti en itse oikein kyennyt nauttimaan kiireettömyyden tunteesta, koska pienokaiseni päätti juuri tuolloin aloittaa leijonan karjuntaa muistuttavan itkemisen... Nisekossa näyttää kuitenkin olevan paikka, jossa kokemuksen voi uusia, joten ehkäpä jätän siellä joskus beibin isälleen ja käyn kokeilemassa paremmalla onnella.

Sain siis pienen kurkistuksen Japanin perinteisiin taidemuotoihin. Sääli, että monet niistä ovat nykyjapanissa yhä harvemman hallussa. Itse olisin kovinkin kiinnostunut käymään jonkinlaisen ikebana- tai kalligrafiakurssin, mutta Sapporossa ei taida englanninkielistä opetusta olla tarjolla.

Teeseremonia

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Oli varmasti mielenkiintoinen kokemus, toivottavasti pääset uusimaan paremmalla ajalla!
Sitten jaat tietosi ja taitosi meille muille innokkaille!

Anu kirjoitti...

Ihan en mestariksi pääse vielä näillä kokemuksilla itseäni kutsumaan... Mutta siitä keväällä nähdystä filmistä oli hyötyä, kun kielenymmärrys ei ollut ihan riittävää!

Related Posts with Thumbnails