perjantai 4. joulukuuta 2009

Words to Live By

Olemme tilanneet Japan Times -sanomalehteä siitä asti, kun minä muutin Japaniin. Koska japaninkielisten lehtien lukeminen edes sanakirjan kanssa on sula mahdottomuus, pitää Japan Times huolen siitä, että pysymme edes kohtuullisesti kärryillä Japanin sisäisten uustisten suhteen. Tosin olemme huomanneet, että tänne periferiaan uutiset tulevat päivän myöhässä. Ja tällä en nyt tarkoita sitä viivettä, joka sanomalehtien ilmestymiseen aina liittyy verrattuna tv-uutisiin ja muuhun sähköiseen mediaan. Vaan kirjaimellisesti sitä, että Hokkaidolla ilmestyvässä lehdessä on ne uutiset, jotka pääsaarella ilmestyvässä lehdessä oli edellisenä päivänä!

Jos Japan Times ei uutisten ajankohtaisuuden osalta häikäise, niin ns. feature- eli inhimillisen näkökulman sisältävien juttujen osalta kylläkin. Aivan erityisesti olen ihastunut Judit Kawaguchin kirjoittamaan "Words to Live By" -kolumniin. Siinä Kawaguchi haastattelee yksittäistä henkilöä tai pariskuntaa heidän elämänvalinnoistaan ja -filosofiastaan. Kuinka joku toimittaja saakaan ihmiset avautumaan! Jutut ovat poikkeuksetta uskomattoman kauniisti kirjoitettuja, koskettavia ja avartavia.

Yksi suosikkijutuistani kertoo tokiolaisesta seitsemänkympin molemmin puolin olevasta pariskunnasta. Yoneko ja Isao Sawa pitävät Tokiossa perinteistä japanilaista majataloa, ryokania. Jos emme olisi jutun ilmestyessä olisi jo varanneet omaa majoitustamme Tokiosta, olisin ehdottomasti halunnut tuohon ryokaniin. Kertakaikkisen hurmaavalta vaikuttava pariskunta!

Matkavinkkinä siis Tokioon suuntaaville: kannattaa harkita yöpyvänsä ainakin yksi yö Sawanoya Ryokanissa.

Jos itse pariskunnasta kirjoitettu juttu kiinnostaa, sen voi lukea täällä.

3 kommenttia:

Okusan kirjoitti...

Sawanoya on kiva! Ihanan ystävällistä meininkiä ja nätti paikka. Ellei ryokan-kulttuuri ole tuttu, on kaikki tosi hyvin opastettu kyltein englanniksi. Tosin se vie myös tietynlaista autenttisuutta pois. Mut suosittelen varauksetta! Ainut huono puoli meidän vierailullamme oli naapurihuoneessa kovaäänisesti kinasteleva jenkkipariskunta. Mutta tätä ongelmaa ei kai voi välttää missään...

Anu kirjoitti...

Kiva kuulla! Siis että paikka on oikeastikin kiva, ei nuo ihastuttavat naapurit... Tuo kylttijuttu on tosiaan kompleksinen. Itse en ole vielä ryokanissa yöpynyt, ja kyllähän selvä ohjeistus helpottaa sitä tuskaa, että käyttäytyy edes kutakuinkin säädyllisesti. Mutta totta, että kyllä siinä hieman turistifiilis varmaan syntyy.

Yan-san kirjoitti...

Me yövyttiin pari vuotta sitten Sapporon Nakamuraya Ruokanissa (ei paikan oma sivu). Steissiltä ei ollut kovin pitkästi kävelyä, mitä nyt vähän pyörittiin lopuksi oikeaa korttelia ympäri.

Hinta ei ollut kallis, sijainti varsin keskeinen, kylpy oli kuuma ja siisti ja huone tilava. Sitä en muista, että olisiko paikassa ollut erikseen varattavaa kazokuburoa, sillä kävimme kylpemässä erikseen miesten ja naisten osastoilla. Jonakin iltana kylvin puolen yön tuntumassa aivan yksin veden solinaa kuunnellen.

Toinen asia, jota en muista, on huoneiden savuttomuus. Meidän huoneessa oli ainakin selvästi joskus tupakoitu. Toisaalta ei ole jäänyt mieleen, että olisimme mitenkään erityisesti koittaneet varata savuttomia huoneita.

Related Posts with Thumbnails