maanantai 18. tammikuuta 2010

10 faktaa Sapporosta

  1. Sapporon nimi juontaa juurensa ainujen, Hokkaidon alkuperäiskansan, kieleen. Sari poro betsu kääntyy suurinpiirtein "suuri joki, joka virtaa alangon läpi".
  2. Vuonna 1857 Sapporossa oli seitsemän asukasta, nyt lähes kaksi miljoonaa.
  3. Sapporo sijaitsee suurinpiirtein samoilla leveysasteilla Rooman ja Marseillen kanssa.
  4. Sapporo on Japanin helpoiten navigoitava kaupunki. Koko keskusta on ruutukaavoitettu, ja osoitteet ilmoitetaan korttelin ilmansuuntien mukaan, esimerkiksi Etälä 2 Itä 9. Muissa japanilaiskaupungeissa kortteleilla on erisnimet.
  5. Shinkansenit eli luotijunat eivät kulje Sapporoon saakka. Junamatka Tokiosta Sapporoon kestää tällä hetkellä vähintään 10 h ja edellyttää kahta vaihtoa. Luotijunaradan on ilmoitettu avautuvan 2020, jolloin Tokion ja Sapporon välisen matkustusaika lyhentynee 3 h 57 minuuttiin.
  6. Sapporon tunnetuin nähtävyys on Tokeidai, vuonna 1878 rakennettu kellotorni. Se on myös äänestetty Japanin suurimman pettymyksen aiheuttavaksi nähtävyydeksi. (Toim. huom. Huolimatta siitä, että nähtävyytenä kellotorni tosiaankin on melkoinen turhake, sen edustalla olevaan on kuvauspaikkaan jatkuva jono).
  7. Sapporon tunnetuin vuosittainen tapahtuma on Yuki Matsuri eli lumijuhla. Silloin Odori-puiston täyttävät jättiläismäiset lumiveistokset.
  8. Sapporon tunnetuimmat herkut ovat karvainen rapu, Tsingis Khan -lammasvartaat, miso raamen -keitto ja curry-keitto.
  9. Japanilaisten keskuudessa suosittuja tuliaisia Sapporosta ovat piparminttuspray, Savon de Siestan lumihiutaleen muotoiset Hatsuyuki (ensilumi) -saippuapalat, Hokkaidolaisesta riisistä valmistettu Maruta-sake ja Shiroi Koibito (valkoinen rakastaja) -keksit.
  10. Vuoden 2002 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikana monilta ravintoloitsijoilta jäivät voitot lunastamatta, sillä he eväsivät huligaanien pelossa ulkomaalaisilta pääsyn tiloihinsa.
Sapporo street car

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails