torstai 21. tammikuuta 2010

Hullut hinnat

Japanista puhutaan aina kalliina maana. Käsitys on siinä mielessä väärä, että turistille Japani, edes Tokio, ei ole niin kallis kuin esimerksi Lontoo tai New York, joissa hotellihinnat keikkuvat taivaissa jopa nykykursseilla.

Asumiskustannusten osalta sitten varmasti ollaankin oikeammilla jäljillä, ainakin pääsaaren suurissa kaupungeissa. Sapporon osalta vaikutelmani on, ettei tämä ole juuri sen kallimpi paikka asua kuin Helsinkikään. Vuokrataso keskustassa liikkuu jossain samoilla nurkilla. Lisäkustannuksia täällä tosin tuo mm. kaasulasku, ja sähkö ja vesikin taitavat olla kalliimpia kuin Suomessa. Ne tosin eivät ole meidän murheinamme, komennuksella kun ollaan niin niistä kuten vuokrastakin huolehtii salarimanin työnantaja.

Ravintoloissa sai loistavan aterian Suomea huomattavasti edullisemmin hinnoin. Ruokakaupoissa suurin osa tarvikkeista on Suomen hintaluokkaa, ainakaan ero ei ole niin merkittävä, että olisin siihen huomiota kiinnittänyt.

Paitsi.

Hedelmät. En normaalisti kiinnitä kovinkaan paljon huomioita ruokatarvikkeiden yksikkö/kilohintoihin, hätäiseen muistan mitä maitolitra Suomessa maksaa. Mutta siitä olen ihan varma, etteivät hedelmät ainakaan niin paljoa maksa kuin täällä.

Esimerkkejä viikon ostoksista:

Mango 1 kpl 3,5 euroa
Dekopon (kuvassa) 2 kpl 9 euroa
Omena 2 kpl 4 euroa

Nämä ovat siis aivan tavallisia, perusruokakaupasta ostettuja hedelmiä. Pääsaaren hintatasosta en tiedä, voihan toki olla, että tänne pohjoiseen kuljetuskustannukset nostavat hintaa merkittävästi. Lisäksi Japanissa tehdään kauppaa luksushedelmillä, jotka ovat kotoisin joltain erityisalueelta, ja jotka saattavat maksaa kymmeniä euroja kappaleelta.

Voitte vapaasti kysyä, miksi suostun edes noita yllämainittuja hintoja maksamaan, mutta en nyt vain osaa kuvitella elämää ilman hedelmiä.

P.S... Yoen blogista sain selityksen sille mielenkiintoiselle asialle, että Japanissa on mansikkakausi parhaimmillaan nyt, keskitalvella. Ilmankosteus mädännyttää taimet muina vuodenaikoina!

4 kommenttia:

Riisa kirjoitti...

Itse olen ostanut lähinnä vain sesonkihedelmiä. Ne eivät ole mielestäni mitenkään hirveän hintaisia, ja ovat lisäkis yleensä "kotimaisia". Esim. syksyllä omppuja sai 50-60 yenillä, eli about 40 sentillä kipale, nyt lähtee iso pussi satsumoja 300 yenillä, eli reilulla 2 eurolla. Tänään ostin päärynän noin 100 yenillä, mutta niitä sai syksymmällä sesongin ollessa parhaimmillaan n. 300 yenillä kolme kappaletta. Ja siis ei mitään minipäärynöitä vaan semmoisia hirveitä järkäleitä. :D Samoin mansikat oli keväällä huhtikuussa suht hyvän hintaisia upeaan makuunsa nähden. Joten suosittelen kyllä tutustumaan kunkin sesongin hedelmiin - ne vaihtuvatkin sen verran nopeasti aina, että ei niihin kyllästyäkään ihan ehti, ja kun joukossa on jotain erikoisuuksia kuten kaki-hedelmiä niin pääsee maistelemaan vähän uuden maailman tuuliakin. :)

Anu kirjoitti...

No, dekoponhan on juurikin sesongin hedelmä. Tosin satokausi vasta alussa, varmaan tuo hinta hieman laskee. Täällä en ole nähnyt kertaakaan päärynöitä alle 200 yenin kpl tai omppuja alle 100 yenin kpl, siis edes satokauden ollessa parhaillaan.

Kaupungin laidoilla olen joskus nähnyt hedelmäkauppoja, niistä saisi varmaan edullisemmin, mutta en ole jaksanut varsinaista retkeä niiden vuoksi tehdä.

Vilijonkka kirjoitti...

Ensivisiitillä blogissasi! Ja Japani - lapsuuteni unelmien maa.

Pariisissa asuessamme lapseni sanoi toivovansa nektariinejä, sesonki ei tainnut olla, mutta ruokatorilta niitä kuitenkin löysin. Menin maksamaan kahta komeaa yksiläö ja jouduin perääntymään, sillä ne olivat 9 euroa kappale, 25 euroa kg! Eihän minulla ollut edes käteistä niin paljoa. Luin nektariinikorin yllä olevan kyltin hieman tarkemmin ja ymmärsin hinnoittelun, sillä ne olivatkin saapuneet oikein lentoteitse Eurooppaan. Matka maksaa. Taisin sitten ostaa vain persikoita.

Anu kirjoitti...

Heh, voi samaistua äimistykseen. Tuli aika monta kertaa koettua sama fiilis täällä aluksi.

Related Posts with Thumbnails