keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Keittokirjasuositus

Tiedättehän sen tunteen, kun huomaa, että tulee kokattua koko ajan samoja ruokia. Meistä useimmat kotona ruokaa laittavat varmaan pyörittävät arjessaan noin pariakymmentä eri ruokalajia, pienillä variaatioilla. Samaa salaattia, samaa pastaa, samoja jauhelihapihvejä tomaattikastikkeella... Voisin vannoa, että Suomessa asuessani vähintään joka kolmas ateriani oli kana-feta -salaatti.

Japaniin muuttaessani olin todellakin avoin vaihtelulle. Ensimmäinen vierailu ruokakauppaan johti kuitenkin epätoivon partaalle. En tunnistanut siellä juuri mitään muuta kuin perunan, porkkanan ja tomaatin. Ensiavuksi hankin Recipes of Japanese Cooking -kirjan, jossa on paitsi 288 ohjetta, myös esitelty yleisimpiä raaka-aineita, ruuanlaittovälineitä ja japanilaisia ruokatraditioita. Pala palalta kirja tutustutti minut japanilaisen keittiön saloihin. Samalla käytännössä koko ruokavalioni muuttui. Ero Suomeen on valtava. Ennen söin melko paljon esimerkiksi punaista lihaa, varsinkin jauheliha oli yleisessä käytössä. Nykyään punaista lihaa ei tule nautittua edes joka viikko. Samoin mussutin leipää ja maitotuotteita. Täällä syön leipää kerran viikossa ja maitoa lähinnä myslin kaverina. Niiden sijasta lautaseltani löytyy kasviksia, kasviksia ja kasviksia. Usein höyrytettyinä, mitä en Suomessa harrastanut ollenkaan. Lisäksi meillä syödään enemmän riisiä ja kalaa, useimmiten raakana, useamman kerran viikossa. Sienet ovat myös löytäneet tieni ruokavalioon. Tofun kanssa olen tehnyt tuttavuutta, mutta en nyt aivan kutsuisi sitä ruokapöytäni vakiovieraksi. Salarimanin ollessa reissuillansa syön pelkkää kasvisruokaa, mutta hyvin ne tuntuvat uppoavan mieheenkin.

Keittokirja

Recipes of Japanese Cooking -kirjan pienoinen miinuspuoli on siinä, että sen ohjeissa käytetään paljon raaka-aineita, jota on tulevaisuudessa Suomessa hankala saada. Vai tietääkö, että useissa resepteissä esiintyvää japanilaisen valkean jättiläisretikan ituja olisi jossain yleisesti saatavissa?

Niinpä seikkailuni keittokirjamarkkinoilla jatkuivat.

Ja tänään olen tullut tunnustamaan tänne rakkauteni. Kyseessä ovat Japanin Martha Stewartiksi kutsutun Harumi Kuriharan keittokirjat.

Keittokirja3

Kuriharan resepteistä jokainen kokeilemani on pieni mestariteos. Ja pääsääntöisesti tehty ruoka-aineista, joita Suomesta on helppo saada (ainakin Tokyokanin avustuksella). Ohjeet eivät kuitenkaan ole monimutkaisia, vaan niiden laittaminen onnistuu mukavasti myös tällaiselta amatöörikokilta. Pidän siitä, kuinka yksinkertaisilla konsteilla Kurihara tuo perusruokiin twistin. Esimerkiksi ne vanhat suosikkini, jauhelihapihvit. Kuinka erilaiselta ne maistuivatkaan omatekoisen teriyakikastikkeen kanssa!

Keittokirja2

Yllä olevassa kuvassa on yksi suosikeistani, tonnikala-avocado -donburi. Oman lisänsä kirjaan tuovat tavattoman kauniit kuvat.

Suosittelen siis lämpimästi Kuriharan keittokirjoja kaikille japanilaisesta ruuasta kiinnostuneille. En tiedä myykö Akateeminen niitä, mutta ainakin Amazonista löytyy.

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kaikki Harumi Kuriharan saatavilla olevat kirjat (3kpl) on jo Amazonista tilattu, olivat vielä tarjouksessa. Nyt innolla niitä odotan, jotta pääsisin minäkin uusia makuja kokkailemaan. Voi tosin olla, että tuo Recipes of Japanese Cooking -kirja päätyy sinne Japaniin aitojen raaka-aineiden luo.

Anu kirjoitti...

Hyvä hyvä Leena, nopeaa toimintaa! :)

Related Posts with Thumbnails