keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Niseko

Jatketaanpa näitä hiihtojuttuja vielä parin päivän ajan. Ne, keitä ei kiinnosta, voivat palata parin päivän kuluttua ;)

Tänään esittelyssä on nykyinen kotikeskukseni Niseko.

Niseko united

Mäet

Ensiksi täytyy todeta, että Niseko -nimenä on hieman harhaanjohtava. Maailmalla Nisekona tunnettu paikka koostuu itse asiassa kolmesta eri keskuksesta: Grand Hirafusta (joka jakautuu Hirafuun ja Hanazonoon), Niseko Villagesta (aikaisemmin Higashiyama) ja Annupurista. Kaikki keskukset sijaitsevat kuitenkin saman vuoren, Mt. Annupurin, rinteillä, ja koko alueelle on mahdollista ostaa yhteinen hissilippu.

Niseko ei profiililtaan eikä korkeuseroltaan vedä vertoja esimerkiksi Alpeille. Monet hisseistä ovat hyvin vanhanaikaisia (yhden tuolin hissejä ilman turvakaarta ja jalkatukea!) ja rinnesuunnittelukin on pettänyt muutamassa kohtaa, koska osalle hisseistä joutuu tamppaamaan ylämäkeen varsinkin alkukaudesta. Puutteistaan huolimatta Nisekolla on yksi valttikortti: lumi, joka on ensiluokkaista sekä laadultaan että määrältään. Valkoista kultaa satelee talven aikan noin 15 metrin verran, ja Siperiasta huokuva kylmyys pitää huolen siitä, että se on kevyttä.

Vaikka en itsekkään ole missään ihanammalla lumella hiihdellyt, varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan. Nisekosta puhutaan hiihtopiireissä ympäri maailman puuteriparatiisina. Puuterille pääseminen ei kuitenkaan ole ihan niin varmaa kuin maine kertoo. Alue on hyvin tuuliherkkää, ja tästä johtuen puuterikentille johtavat portit ovat hyvin usein kiinni. Alarinteiden metsät lasketaan niinä päivinä hyvin nopeasti puhki.

Kylät

Hieman yllättäen alueen pääkylä ei ole suinkaan Niseko Village, kuten nimestä voisi päätellä, vaan Hirafu. Niseko Villagea, Annupuria ja Hanazonoa ei oikeastaan voi kutsua edes kyliksi, vaan ne ovat lähinnä muutamien hotellien, huoneistojen ja pensionaattien keskittymiä.

Hirafun kylä taas on nopeasti kehittyvää aluetta. Jo viime vuoteen verrattuna ero on merkittävä. Raha alkaa tuoksua, ja majoitusta Hirafusta on vaikea löytä alle 160 e/yö/huone. Kylään rakennetaan toinen toistaan prameampia pytinkejä, ja fine dining -ravintoloiden määrä on lisääntymään päin. Olen tänä vuonna ärsyttävästi joutunut hissimatkoilla kuuntelemaan useampaan kertaan yleensä niin leppoisten aussien keskustelua kahisevasta:

"Daddy, how did Dave make his money?"
"Well, honey, he used to own a night airline company but he sold it coupla years ago"
"Oh, Daddy, now I see..."

Verrattuna miltei mihin tahansa alppikohteeseen, jopa Hirafu on hyvin hiljainen ja rauhallinen kohde. After skiitä yritetään viritellä, mutta se ei selvästikään ole vielä ottanut kunnolla tulta alleen. Sen sijaan ihmiset suuntaavaat lukuisiin onseneihin ja hierontapaikkoihin.

Itse yövymme aina Hirafussa johtuen siitä, että alueella on paras ravintolatarjonta. Ruoka on minulle niin tärkeää, etten halua joutua syömään saman hotellin ravintolassa joka ilta. Hirafussa on valtava tarjonta kaikkeen makuun: sekä pieniä japanilaista ruokaa tarjoavia izakayjoja että länsimaisille tarkoitettu mättöruokaa. Kaikki ravintolat ovat hyvin perheystävällisiä.


2 kommenttia:

Ginger kirjoitti...

Hiihtojutut on just parhaita. Mulle maistuu erityisesti nyt, kun poden laskimotulehdusta jo kolmatta viikkoa. (Olis pitänyt juu juoda riittävästä viimeisimmällä randokeikalla, korkeessa ja kylmässä, juu juu tiedän tiedän) Vaan nytpä on kivasti aikaa lueskella blogeja! Hyviä pöllyttelyjä sinne, ja terkut Lausannesta, G

Anu kirjoitti...

Auts, onpas ikävää :( Pikaista paranemista sulle!!

Related Posts with Thumbnails