keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Hinamatsuri

Hinamatsuri 1

Japanissa vietetään tänään nukkejuhlaa (tai tyttöjen päivää), jolloin perheet rukoilevat hyvää onnea ja terveyttä tyttärilleen. Juhlan kunniaksi esille laitetaan hina-ningyo eli keisarillista hovia esittäviä nukkeja, syödään erityisiä herkkuja ja lauletaan hinamatsuri-laulu.

Nukkejen esittäminen juontaa juurensa Heia-kaudelle, ja sen taustalla on uskomus siitä, että niihin voidaan siirtää pahoja henkiä. Nuket laitetaan esille moniportaiselle alttarille, ja enimmillään tasoja on seitsemän. Ylimmällä ovat keisari ja keisarinna, ja alempana muun muassa hovineitoja, -muusikkoja ja samuraita. Nuket ovat useinmiten käsin tehtyjä ja siksi erittäin arvokkaita, ja niiden kerääminen aloitetaan jo tyttären ollessa pieni. Tilan puute tosin aiheuttaa sen, että nykyään monissa perheissä hankitaan ainostaan keisaria ja keisarinnaa esittävät nuket.

Nuket tulivat myyntiin kauppoihin heti vuoden vaihduttua. Kiertelin katselemassa niitä koko tammikuun kuin pässi kaalimaata. Voi minkä ihanan muiston nukeista saisinkaan tyttärelleni. Hammasta purren pidin kuitenkin lompakkoni suljettuna, koska edullisimmillakin oli hintaa ihan järjettömästi.

Pari viikkoa sitten ihana mieheni kuitenkin yllätti minut täydellisesti tilaamalla salaa yllä olevassa kuvassa olevat nuket. Tänään meilläkin sitten juhlitaan tyttöjen päivää. Juhlan kunniaksi pöytä katetaan illalla perinteisillä herkuilla. Pääruuaksi syödään sushia, meillä tosin nigirejä perinteisemmän chirashizushin sijasta. Alla kuvia herkkuosastosta.

Japanilaisen uskomuksen mukaan nuket tulisi laittaa piiloon heti juhlapäivän jälkeen, tai tytär menee naimisiin vasta vanhana. Luulenpa, että meillä ei ole kiirettä korjata nukkeja pois...

Hyvää hinamatsuria kaikille pienille tytöille!

Hinamatsuri 4

Sakuramochi eli kirsikkariisikakkuja.

Hinamatsuri 3

Kirsikkakääretorttu.

Hinamatsuri 2

Hina arare eli paahdettuja ja värjättyjä riisikakun palasia.

Hinamatsuri 5

Juhlakalu.

12 kommenttia:

else.hirvonen kirjoitti...

Ihanat tarjottavat teillä tyttöjen päivänä ja lahjakin on upea. Tyllerö näytti niin isolle tytölle.
Mukavaa päivää.

-Jassu- kirjoitti...

Ihanaihanaihana uusi blogi tuli vastaan!

Kiva päästä kurkkimaan elämää vähän eri näkövinkkelistä. Kävin heti hotkimassa monta sivua vanhoja postauksiasi. :-D

Leena kirjoitti...

Iloista ja herkullista Tyttöjen Päivää niin isolle kuin pienellekin tytölle!

Anu kirjoitti...

Else: Toivottavasti myös maistuvat yhtä hyville kuin näyttävät!

Jassu: Tervetuloa ja kiva kun jätit merkin käynnistäsi! :)

Leena: Kiitos! :)

Piia kirjoitti...

Oooooooh miten kauniita herkkuja! Ja hyvän makuisiakin varmasti. Onpa muuten ihana "syy" juhlia! Itselläni on kaksi tytärtä, joten nukkejuhlat saataisiin täälläkin aikaan :)

Anu kirjoitti...

Luulenpa että tästä jää meille perinne, vaikka ei täällä asuttaisikaan :)

Muuten herkut olivat hyviä, mutta nuo sakuramochit pitivät sisällään Japanin herkkumaailman kavalan täytteen: makeaa paputahnaa. Voi yöks. Olen täällä ennenkin manaillut, miten sitä löytyy mitä yllättävimmistä paikoista. Ja taas menin halpaan...

Kaisa kirjoitti...

Siis mitä ihmettä teidän vauvalle on tapahtunu? Tuolla tavalla jo seisoo, hui! Kyllä aika vierähtää :0

Hienoja nuo nuket ja kuten sanoit, niin ei kannata varmaan piilotella ;) Japanissa taitaa myöhään naimisiin meneminen tarkoittaa jotain muuta kuin täällä päin?

Anu kirjoitti...

Sano muuta...! Ei oo vauvaa kohta enää, nyyh...

Enpä muuten tiedä tarkkaan, mikä on naimisiin menevien keski-ikä. lapset ainakin tehdään myöhään, kuten Suomessakin.

Okusan kirjoitti...

Kauniita herkkuja ja onnittelut upeista nukeista!

Meillä paputahnasta on alettu yllättäen ja salakavalasti pitää. Nyt vielä en ole testannut alkuaikojen kauhistuksen kauhistusta eli "normaalia" munkkia, jossa onkin hillon sijaan papua, mutta monet muut paputäytteiset makeat asiat menevät mukavasti ja jopa vienona heränneen koukutuksen kera alas! Nattokoukkua odotellen...

Anu kirjoitti...

Kiitos! Mä en ole muuten "nukkekotityyppiä" mutta noihin ihastuin ikihyväksi.

Te alatte ihan tosissanne paikallistua ;) Ei vainen, mulla on (ruoka)maku muuttunut monessa kohtaa, mutta tuo paputahna ei vaan uppoa...

Vilijonkka kirjoitti...

Ihanat herkut, vielä ihanammat nuket (joiden hankkimista minä en taatusti olisi kyennyt välttämään) ja aivan superihana mies!

Anu kirjoitti...

Kiitos! Mies on kyllä (mulle) paras! <3

Related Posts with Thumbnails