torstai 18. maaliskuuta 2010

Izakaya

Yksi lempiasioitani Japanissa ovat izakayat, pubityyppiset ravintolat. Izakayat ovat normaaleja ruokaravintoloita rennompia tunnelmaltaan, ja useimmat niistä ovat myös suhteellisen edullisia. Ideana on, ettei kukaan seurueesta tilaa omia annoksiaan, vaan ne tilataan yhteisesti jaettavaksi. Jokaisella on edessään oma pieni lautanen, jolle oma osuus nostetaan. Näistä syistä izakayat on parhaimmillaan, kun niihin menee isossa seurueessa. Iltaisin izakayoissa näkeekin usein isoja työporukoita.

Ruoka on yleensä hyvin mutkatonta ja helposti jaettavaa. Tarjolla on kaikkea tyypillistä japanilaista: kala-annoksia raakana ja kypsennettynä, yakitoreja (kanavartaita), edamamea (suolavedesä keitettyjä soijapapuja), salaatteja, gyozaa (lihatäytteisiä taikinanyyttejä) ja tsukunea (pikkelssejä) joitakin mainitakseni.

kala-annos2

Pidän izayoissa niiden perinteisyydestä. Useimmissa paikoissa on mahdollista saada oma looshi, jossa istutaan tatamimatoilla matalan pöydän ääressä. Länsimaisen tuskaa helpottamassa jaloille on nyky-izakayoissa useimmiten syvennys. Toki tavallisiakin pöytiä löytyy. Kengät täytyy joissain paikoissa jättää jo ulko-ovelle, joten kotoa lähtiessä kannattaa tarkistaa, ettei sukissa ole reikiä.

Yksi asia, joista täällä pidän, on se, että ruokailijoille tarjotaan aluksi kostea käsipyyhe. Kivoimmissa izakayoissa annetaan lämmin puuvillapyyhe, muissa muoviin pakattu paperipyyhe.

kala-annos1

Naapurikortteleissamme on lukematon määrä izakayoja. Viimeksi pari viikkoa sitten takapihallemme ilmestyi uusi japanilaista ja italialaista ruokaa fuusioiva paikka. Liian helposti sitä tulee kuitenkin käytyä vain tutuissa, hyviksi havaituissa izakayoissa.

7 kommenttia:

-Jassu- kirjoitti...

Oi nam! Kuulostaa tosi kivalta.
Miten muuten noissa paikoissa (ja ravintoloissa yleensä) pärjää pienen lapsen kanssa? Onko siellä esim. syöttötuoleja?

Oman mielikuvan mukaan Japanilaiset lapset ovat niin hyvin käyttäytyviä, että istua napottavat paikallaan koko aterian ajan metelöimättä. :-D

Anu kirjoitti...

Lapset on täällä lähtökohtaisesti hyvinkin tervetulleita ravintoloihin. Me ollaan käyty tuon oman tenavan kanssa ulkona syömässä siitä asti, kun oli seitsenviikkoinen, ja hyvin on pärjätty. Syöttötuoli löytyy miltei kaikista, alkuun oli omissa vaunuissaan. Viihdyttämään tietysti joutuu, ja loppuaterian aikaan yleensä joudutaan vuorottelemaan sylittelyä. Ei ne japanilaislapsetkaan "täydellisiä" ole, mutta ei täällä kukaan pahaa silmää anna, jos vaan pysyy kutakuinkin aisoissa.

Tupakansavu on pahin ongelma, useissa ravintoloissa saa polttaa -sellaiset paikat tietysti jätetään suosiolla väliin.

Kenza kirjoitti...

Nami! Tuli ikävä niitä ravintoloita ja ruokia siellä. Sinä onnellinen :) Tupakansavu on ongelma myös täällä monissa ravintoloissa :(

suklaasydän kirjoitti...

Voi vitsit kun välillä sinun postauksiasi lukemalla tulee niin kova ikävä Japaniin. Izäkayat olivat myöskin omia lemppari-illanviettopaikkoja, ja tykkäsin varsinkin niistä kaikista herkuista joita niissä sai.

Anu kirjoitti...

Kenza: Rakastan tosiaan japanilaista ruokaa ja aion ottaa siitä kaiken irti niin kauan kuin tätä kestää :)

suklaasydän: Oletko postannut koskaan blogiisi juttua Japanin ajoistasi? Mulel ei ole sattunut silmään. Olisi kiva kuulla muistoistasi tarkemmin. Jos juttu löytyy, niin viitsitkö linkata -sullahan ei taida olla hakuominaisuutta?

Susanna kirjoitti...

Kiitos vinkista. Japani on ollut jo pitkaan mulle sellainen unelma-matkakohde ja tallaiset pikkujutut, joista en ole ikina kuullut ovat ihania (ja vain lisaavat matkustushimoa sinne :D)!

Anu kirjoitti...

Mukavaa jos olen onnistunut promoamaan Japania, kyllä tämä ehdottomasti on käymisen arvoinen maa!

Related Posts with Thumbnails