tiistai 20. huhtikuuta 2010

Käytännön vinkkejä Japaniin vaippaikäisen kanssa matkustaville

Tätä juttua olen kirjoittanut pitkään ja hartaasti moneen otteeseen, varsinainen ikuisuusprojekti. Valitettavasti tällaisten pidempien ja perusteellisempien juttujen kirjoittaminen alkaa olla sula mahdottomuus. Mutta tässä se nyt on: käytännön vinkkejä vaippaikäisten kanssa Japaniin matkustaville!

Yleistä

Ensinnäkin, Japani on mielestäni varsin lapsiystävällinen maa matkailla. Lapsiperheet on otettu pääsääntöisesti kohtuullisesti huomioon. Myös japanilaiset itse ottavat lapsensa kaikkialle mukaan. Esimerkiksi tavallisissa ravintoloissa näkee enemmän vauva- ja pikkulapsiperheitä kuin Suomessa.

Kaikki asiat eivät toimi kuitenkaan samalla tavalla kuin Suomessa (niistä alempana), ja joitakin hankaluuksiakin täällä kyllä kohtaa. Ikävin niistä on tupakointi, joka on varsin yleistä, ja sallittua hyvin monissa ravintoloissa. Toinen taas on väentungos. Jopa matkarattaita saattaa olla hankalaa saada mahtumaan esimerkiksi junaan. Itse kannankin omaa lastani reissatessa enimmäkseen liinassa/repussa. Hokkaidolla on kyllä pääsaareen verrattuna sen verran väljää, että täällä mahtuu pienillä rattailla liikkumaan.


Vaipat

Tavarataloissa ja ostoskeskuksissa on laidastaan erilliset hoitohuoneet lapsille. Myös isommista ravintoloista löytyy vähintään naisten vessasta seinästä taitettava vaihtopaikka. Japanilaiset eivät pese lastensa peppuja ainakaan julkisilla paikoilla juoksevan veden alla, vaan kantavat mukanaan kosteuspyyhkeitä. Erillistä pesupaikkaa ei siis hoito-/wc-tilosta löydy.

Vaippoja ei Suomesta poiketen myydä tavallisissa ruokakaupoissa tai konbiineissa (eli 24 h auki olevat pikkukaupat), vaan ne pitää hakea vauvatarvikekaupoista (esim. Akachan Honpo, Babies ''R'' us tai Toys ''R'' Us) tai isommista drug storeista. Kansainvälisiä merkkejä, kuten Liberoa ja Pampersia, on täälläkin saatavissa, tosin niiden pakkaukset ja kokoluokat ovat vähän erilaisia. Pakkauksessa on kuitenkin aina selkeästi merkitty kilorajat, ja kuvasta näkee, onko kyseessä housuvaippa vai tarravaippa.

Kestovaipat ovat myös täällä yleisesti käytössä, eikä kukaan hätkähdä, jos hoitohuoneessa sellaisen kaivaa esille.
Ruokinta

Julkisella paikalla imettäminen on täällä erittäin harvinaista. Ihan pienen vauvan nälkä ei kuitenkaan tunnetusti aikaa eikä paikkaa kysy. Jos imettämään joutuu julkisella paikalla, suosittelisin olemaan mahdollisimman diskreetti, ja laittamaan esimerkiksi hartiahuivia suojaksi. Ensi sijassa kehottaisin kuitenkin käyttämään varta vasten tehtyjä imetystiloja. Oikeastaan kaikissa tavarataloissa ja ostoskeskuksissa on oikein siistit ja viihtyisät sille varatut tilat.

Korviketta saavan vauvan kanssa matkailu täällä on hieman hankalampaa. Myynnissä ei nimittäin ole muita kuin jauhemaisia korvikkeita, ja nekin ainoastaan japanilaisia merkkejä. Pakkauksien annosteluohjeista voi olla hankala saada selvää. Omat ystävämme ratkaisivat asian siten, että he toivat puolivuotiaallensa kaikki hänen tarvitsemansa tuttelit mukana. Korvikkeita myyvät vaippojen tapaan vauvatarvikekaupat ja isommat drug storet.

Purkkiruokien maut voivat olla ovat suomalaisille hieman eksoottisia (kuten turskaa, hevosta ja maksaa). Ylipäätään tavallisemman kuuloisissakin ruoissa on minun mielestäni selkeästi japanilainen maku, mikä voi ainakin nirsompien vauvojen kanssa olla ongelmallista. Purkkiruokia myydään vain harvoissa marketeissa, eli nekin pitää erikseen hakea vaippojen ja korvikkeen tapaan vauvatarvikekaupoista tai suurista drug storeista. Suomalaisille tuttujen viljalajien puurohiutaleita ei täältä löydy, sen sijaan esimerkiksi maissi- ja riisipuurohiutaleita kylläkin.

Ravintoloissa lasten kanssa ruokailu poikkeaa myös Suomesta. Erillisiä lastenannoksia ei useimmissa paikoissa ole. Lapsille ei välttämättä muutenkaan tilata omia erillisiä ruokia, sillä useimmissa ravintoloissa ruoat tilataan joka tapauksessa koko seurueelle yhteisiksi. Lapsille tuodaan usein automaattisesti oma pieni lautanen, jolle vanhemmat voivat annostella ruokaa.

Huomion arvoista on sekin, että monissa ravintoloissa ei ole lainkaan haarukoita, lusikoita ja veitsiä tarjolla, vaan ainoastaan syömäpuikkoja. Täällä jo hyvin pienet lapset käyttävät niitä sujuvasti. Kantaisin siis puikkoihin tottumattomalla lapsella mukana lusikkaa ja haarukkaa.

Hotellit

Japanilaiset hotellihuoneet ovat todella pieniä, joten etukäteen kannattaa tarkistaa, voiko sinne saada lapselle erillisen pinniksen/muun sängyn.

Kysykään ihmeessä, jos jotain tulee mieleen! Ja hyvillä mielillä lähtisin pienokaisten kanssa matkaan! Tämä on niin hyvin organisoitu ja turvallinen maa, että matkan pitäisi kyllä sujua. :)

15 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Kiitos! Tälläiset vinkit pitäisi saada vähän jokaiseen maahan. Meitä houkuttaisi molempia Japanin reissu, mutta ei taida olla ihan lähitulevaisuuden juttu.

mizyéna kirjoitti...

turskaa, hevosta ja maksaa :D

Kiva infopaketti.

-Anni- kirjoitti...

Tosi hyvä kirjoitus, samaa mieltä Marikan kanssa, että kaikista maistahan tälläinen pitäisi saada!
Ja niin ihana neiti mummys helperissä :)

moon-syrup kirjoitti...

Kiitos kiitos tuhannesti!

Reissuun enää muutama viikko mutta sopivasti ehtii vielä selvittää lähimmät vaipanostopaikat! Tämä oli todella hyödyllinen infopaketti. Mommy's helper ja imetyshuoneet vaikuttivat nerokkailta :)

HW kirjoitti...

Kiitos hyvästä infosta, vrmasxti monelle hyödyllinen!

-Jassu- kirjoitti...

Vaikka vaippaikäistä ei enää olekaan, eikä valitettavasti Japanin matkaakaan tiedossa, niin silti mielenkiintoista luettavaa!

Itse olen vaippaikäisen kanssa sompaillut muutamassa maassa ja esim. Dubaissakin oli melko eksoottiset purkkiruoat... Ja melkein kaikkiin niistä tungettu juustoa?

Anu kirjoitti...

Marika: Kiitos! Olisi kyllä kiva, jos tällaista tietoa eri maista löytyisi kootusti jostain!

mizyéna: Kyllä mä vähän hieroskelin silmiäni itsekin ekaa kertaa siellä purkkihyllyllä :D

Anni: Kiitti :)

moon-syryp: Toivottavasti näistä tiedoista on apua ja reissu sujuu teillä mukavasti!

HW: Toivotaan!

Jassu: Juu täällä on itse asiassa myös 5 kk:n ikäsille juustojälkiruoka!?!

Vilijonkka kirjoitti...

Matkaa Japaniin saati vauvoja ei ole luvassa, mutta kirjoituksesi toi elävästi mieleen kuopuksen vauva-ajat Pariisissa. Hän oli 3vko sinne muutettaessa.

Olen jauhemaisen maidonkorvikkeen suuri kannattaja. Ainakin Pariissa myytiin Avenan muovikoteloita, joihin sai annosteltua haluamansa määrän jauhetta valmiiksi ja nälän yllättäessä liikuteltavasta kannen reijästä jauheet pulloon, vettä päälle ja sitten vain syömään. Ei puolityhjiä Tutteli-tetroja yms. Meidän vaaviparka sai hoitaa kuukauden vanhasta rattaissa syömisen itsekseen pienen täkin tukemana - iso sisarukset kun oli vietävä ja haettava koulusta juuri oikealla kellonlyömällä, toisaalta vaavinkin saatava ruokansa. Ihan hyvä kompromissi ja täkki on lähes äidin veroinen edelleen!

Purkkiruuasta. Suomessahan vauvojen ruoat ovat suolattomia, sokerittomia ja maustamattomia. Eikä tarvitse mennä kuin tosiaan Ranskaan, niin ne ovat vähintään mariekeksin makuisia tai ihan oikeilta ruokalajeilta maistuvia pöperöitä. Onkohan kyse ajattelemattomuudesta eteläisemmässä Euroopassa vai Suomessa turhasta jäykkistelystä? Miten Japanissa, onko maksa maustettua vai naturel ilman soijaa yms.?

Ja mainintasi rattaista nauratti etenkin. Muutimme hienosti palvelleine Brion yhdistelmärattaineen. Hah, eihän ne mahtuneet edes kotiovesta ulos, kierteisestä rappukäytävästä puhumattakaan. Yllättäen aina ennen halveksimani sateenvarjorattaat ostettiin jo samaisena muuttopäivänä...

Meni vähän asian vierestä, mutta oli ihan pakko muistella! Mukavaa vauva-arjen jatkoa Japaniin!

MrsAgatha kirjoitti...

Onneksi meillä poika on jo niin iso ettei joutuisi paikallisia purkkiruokia syömään... =D

Voi kun pääsiskin Japaniin, ei vaan taida matka sinne olla ihan lähisuunnitelmissa!

Yan-san kirjoitti...

Vinkiksi, että kaurahiutaleita saa Tokiossa mm. Kinokuniyasta. Oku kävi noukkimassa taas paketin ja lauantaina onkin luvassa aamupuuroa. Valitettavasti tällä ketjulla ei ole myymälää näköjään Sapporossa.

Siellä Sapporon steissillähän on tosi isot ruokakaupat alakerrassa. Eikö siellä ole mitään international-osastoa?

Anu kirjoitti...

Vilijonkka: Kiitos kertomuksesta, näitä on aina mielenkiintoista lukea! Me tultiin kanssa tänne Teutonian yhdistelmävaunujen kanssa... Virhe! Onneks naapurissa olevan yliopiston kampuksella edes mahtuu rullailemaan.

Purkkiruokien etikeistä en ota yhtikäs mitään selvää, joten arvailun varaan jää nimeä lukuunottamatta sisältö. Luulen, että täällä myös tungetaan yhtä sun toista mausteeksi jo varhaisessa vaiheessa.

Mrs Agatha: Täällä kyllä maistuu kaikki muukin aika erilaiselta, jopa tutunkuuloiset pastaruoat.

Yan-san: Juu on siellä Jupiter josta saa pikakaurahiutaleita, itse ostetaan tavallisia hiutaleita jättilaatikossa Costcosta, ja beibille tilataan Foreign Buyers Clubista. Ongelma tavallissa hiutaleissa vaan on se, että ne ovat turhan karkeaa tavaraa alle vuosikkaalle, pitäisi ensin murskata jossian hienommaksi.

Roosa kirjoitti...

Kiitos, tästä jutusta, vuosi sitten olisi ollut meillekin tarpeen. Otimme kyllä varalta vaipat ja vellit mukaan, muuten Telma sai syödä samoja juttuja kuin mekin, nykyään sushikin maistuu.
Nagoyan kaltaisessa "pienessä" kaupungissa rattailla kulkeminen sujui hyvin, Tokiossa olisi varmasti ollut hankalampaa.
Yllättävintä oli ehkä fanien määrä. Oikeasti todella monet ihmiset halusivat koskettaa blondia taaperoa tai ainakin sanoa jotain...

Anu kirjoitti...

Tutulta kuulostaa tuo koskettaminen ja katselu :) Tähän asti siinä ei ole ollut mitään, mutat nyt kun tyttö on alkanut vähän vierastaa, tulee hankalampia hetkiä.

Me ollaan sushin suurkuluttajia, joten mietinkin, milloin sitä voi alkaa tarjota. Ilmeisesti yli vuoden vanhalle?

Savu kirjoitti...

Oi, loistava postauksen aihe! Teenpä saman jos lähtiäisiksi ehdin. Luin nimittäin jostain Lonely Planetista tms, ettei Botswanaa voi suositella lapsiperheelle matkailukohteeksi. No totta, että maan kiintoisimmat kohteet (Okavango, Chobe jne) ovat malaria ym villipeto-aluetta, mutta onhan täällä muutakin..

Anu kirjoitti...

Ihanko totta, en olisi sun blogia lukeneena uskonut! Siis tarkoitn, että olen maasta itse matkakohteena nyt hurjan innostunut. tee ihmeessä postaus, jos vaan suinkin ehdit!

Related Posts with Thumbnails