keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Pikaruokaa japanilaisittain

Nykyään tuntuu, että arkipäiviäni hallitsee pyhä kolmiyhtenäisyys: vauvan kanssa puuhailu, ruuanlaitto ja sotkujen järjestely. Millekään muulle ei tunnu enää jäävän aikaa. Sinne tänne puristan aikaa lenkille, sekin jää useimmiten viikonloppuun. Kirjoja luen, mutta etenen toivottoman hitaasti.

Arkiruuanlaittoa helpottamaan on jälleen syntynyt erilaisia rutiineja. Pari kuukautta sitten kerroin Japanissa muuttuneesta ruokavaliostani ja tutustumisestani japanilaiseen keittiöön. Tuon postauksen jälkeen ei aikaa kokeiluille ole enää oikein jäänyt. Laitan ruokaa jopa kolme kertaa päivässä (miehen bento, oma lounas ja illallinen) ja keitän lisäksi aamuisin puuron. Määrä on sen verran suuri, että väkisinkin olen alkanut turvautua usein toistuviin suosikkeihin.

Yksi pöytäämme jatkuvasti löytyvä ruoka on höyrytetyn kasvikset Harumin teriakikastikkeella. Lisukkeeksi sitten vähän lihaa tai kalaa. Kasvisten höyryttämisessä on sekin hyvä puoli, että ne ovat erinomaista sormiruokaa beibille.

Tältä kasvikset näyttävät höyrytyskattilassa (mikä lienee oikea nimi?).

Pikaruokaa

Ja tältä sitten lautasella.

Pikaruokaa2

Teriyakikastike on mukavan kevyt. Ohje siis Harumi's Japanese Home Cooking -kirjasta.

2,5 dl ruuanlaittosakea (mirin sake)
1,25 dl soijakastiketta
1/2-1 rkl hienoa sokeria

Lämmitä mirin sakea kattilassa matalalla lämmöllä 1-2 minuuttia. Lisää soijakastike ja sokeri ja lämmitä toiset 1-2 minuuttia.

9 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Herkullisen näköistä!
Nälkä tuli kuvaa katsellessa ja ruokatuntiin on vielä aikaa...

MrsAgatha kirjoitti...

Toi höyrytyskattila vaikuttaa kyl tosi kätevältä, pitänee hankkia!

Tiedän kyllä tuon tunteen, kun oli lapsen kanssa kotona niin tuntui ettei jää muuhun aikaa kuin lapsen hoitoon! Mullakin kirjojen lukeminen on jäänyt hyvin vähälle, ennen luin koko ajan. Nykyään kerkeää käytännössä lukea vain töissä ruokatunnilla! No, jos on joku tosi mukaansatempaava kirja niin luen myös kotona.

Anu kirjoitti...

Leena: Niin sitä tosiaan helposti käy kun ruokakuvia katselee :)

Mrs Agatha: Kyllä sitä ei usko ennen kuin itse näkee, kuinka työllistävä pieni lapsi onkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Herkullista!

Ja kun se homma on loputon! Aina tarvitaan uutta ruokaa ja syntyy lisää sotkua. Kun selkäni käännän, saan kaveria olla keräilemässä milloin mistäkin. Yleensä keittiön pöydältä tai tuolilta seisomasta. Ja järkeä ei edelleenkään järjenhiventä.

Maria

Anu kirjoitti...

Anteeksi, nauratti ihan hirveesti tuo kommentti. Nauru loppuu kyllä varmaan kohta lyhyeen...

Jenni kirjoitti...

Tosi houkutteleva ohje, kiitos! Mitä noi vaaleat kurkun / banaanin / kesäkurpitsan näköiset palat on?

Anu kirjoitti...

Ne on ihan perunaa vain! Useimmiten käytetään kyllä bataattia perunan sijasta. Mutta kyllä tuonne voi heittää mitä sattuu jääkaapissa olemaan. Tavallisimmant meillä parsakaali, parsa, bataatti, tomaatti, kaali, kukkakaali, porkka ja peruna.

Anonyymi kirjoitti...

Tänä aamuna nakkasin halkaistun kiwin tyttären bento-boxiin erittäin hälläväliä-tyyliin, ja lupasin itselleni että tulen tänne VAATIMAAN viikon bento-vinkkiä :)

Jenni kirjoitti...

No sehän oli eksoottista :-D Tossa ihan oikeassa reunassa näyttää kuin olisi sellainen kurkun siemenkota, se hämäsi :-) Tai sit mun silmät vaan sekoilee!

Related Posts with Thumbnails