tiistai 25. toukokuuta 2010

Tiesitkö tämän Japanista? osa II

  • Vaatekaupoissa pukukoppiin mennessä otetaan kengät jalasta, ja jätetään ne kopin ulkopuolelle. Varmaan 20 ensimmäistä kertaa unohdin asian ja harppasin iloisesti kenkineni matolle henkilökunnan kauhuksi. Sen jälkeen jätin kengät sikin sokin vain löytääkseni ne sovituksen jälkeen moitteettomasti kannat ovea kohden asteltuna. 
  • Taksin ovia ei avata tai suljeta itse, vaan ne toimivat sähköisesti.
  • Punaviini tarjoillaan usein kylmänä ja valkoviini huoneen lämpöisenä. Nykyään en tilaa ravintoilossa ikinä viiniä. Varsinkaan punaviini ei edes sovi yhteen minkään japanilaisen ruoan kanssa, ainakaan minun mielestäni.
  • Japanilainen ei voi kuvitellaan menevänsä kylpyyn peseytymättä ensin huolellisesti. Saippuaisessa vedessä kylpeminen on ällötys. Koska ennen ammeeseen menoa peseydytään, koko perhe käyttää samaan kylpyvettä, kukin vuorollaan. Kaikki tuntemani japanilaiset kylpevät päivittäin. Onseneissa näkee ihmisiä, joiden pesurituaali kestää puoli tuntia. Tämä siis vain suihkun alla suoritettava osio.
  • Japanilaiset ovat todella huoliteltuja pukeutumisessa -kenkiin asti. Ei ole lainkaan tavatonta nähdä ihmisiä lompsimassa 2-3 numeroa liian suurissa kengissä tai katkenneilla tai vääntyneillä koroilla.

9 kommenttia:

pinea kirjoitti...

Tuo pukukoppijuttu on niin tuttu! ;D
Suihkusta voisi vielä mainita, että suihkun alla ei seistä. Vaan istutaan pikkuisella pallilla ja suihkutellaan sillä viisiin ;)

Tuomas kirjoitti...

Se taksin ovi ei ole muuten sähköinen, vaan kuski nykäisee erityisestä kahvasta aivan manuaalisesti! Nimim. Isot pojat kertoivat kerran Japanista

Anu kirjoitti...

Pinea: Erittäin hyvä lisäys! Arvaa ihmettelinkö aluksi oman kylppärin metrin korkeudella olevaa peiliä. Nykyään suihkuttelen iloisesti jakkaralla istuen ja itseäni peilistä ihaillen ;)

Tuomas: Kah! No enpä olis hokannut, mutta en oo kyllä insinöörikään -vaikkei siitäkään apua ollut asian selvittämiseen ;) Paitsi älysit kysyä :D

Kenza kirjoitti...

Yyh, lämmintä valkkaria. Rituaalit taitaa tosiaan olla tarkkoja siellä, majatalossakin oli pitkä kylpyetikettiopas. Ja vessojen ovessa vessakengät ja kylpyhuoneiden edessä kylpykengät :) Ootko jo ihan sinut kaikkien etikettien kanssa vai tuleeko vielä ns.noloja tilanteita vastaan?

Essi kirjoitti...

Mahtavia tietoiskuja. Ravisuttavat yllättävyydellään muuten niin tasaista tiistaita :)

mizyéna kirjoitti...

Aivan ihania!

Anonyymi kirjoitti...

Tokiossa taannoin tapahtunutta:
Pahaa arvaamatta heittäydyin tunteeseen nyt-tajuan-jo-miten-nämä-ihmiset-ajattelee ja tempasin reippaasti lipsuttimeni jalasta erään sovituskopin ovella. Myyjä meinasi saada kohtauksen ja viuhtoi kauhuissaan, että EI tartte ottaa kenkiä pois, EI tartte ottaa kenkiä pois! Hai! Hai! Ja siinä se oli. Etikettivirhe pahimmasta päästä -luulla nyt reilun viikon reissun jälkeen ymmärtävänsä yhtään tuota ihanaa ja hienosäikeistä kansaa.
Arvoitukseksi jäi.
/Ace

suklaasydän kirjoitti...

Joo toi kylpeminen oli aika hauska juttu. Mutta kylpyynhän siellä ei mennä peseytymään, vaan rentoutumaan ja lämpiämään. Erityisesti talvella se toimii vähän niinkuin saunan korvikkeena, sen jälkeen on kiva mennä lämpimänä nukkumaan (japanilaiset talot kun tuppaavat olemaan niin kovin hyytäviä). Musta se oli tosi kiva systeemi :)

Anu kirjoitti...

Kenza: Japanilainen etiketti on niin monisyinen että kyllä siihen ulkkarilta loppuelämä menisi, jos täydellisesti mielisi sen hallita. Mokailen ihan jatkuvasti, varsinkin sanavalinnoissani (käytän liian kohteliasta tai epäkohteliast akieltä). Kyllä kaikessa muussakin :D

Essi: Itse taas hämmästelen sitä, miten vähän oudolta nämä kaikki erilaisuudet enää tuntuvatkaan.

mizyena: :)

Ace: Niinpä. Ei taida ihmisikäkään riittää..

Sulkaasydän: Näinhän se on. Sen hahmottaminen kesti vain hetken.

Related Posts with Thumbnails