sunnuntai 22. elokuuta 2010

Ravintola-aapinen eli kuinka syödä hyvin Japanissa

Suhteeni japanilaiseen ruokaan alkoi haastavissa merkeissä. Vierailin maassa ensimmäisen kerran, kun olin raskaana neljännellä kuulla, ja kärsin edelleen melkoisesta pahoinvoinnista. (Blogia alkuajoista lukeneet muistavatkin varmaan tarinan siitä, kun join omenamehuksi luulemaani vihreää teetä Nagoyan kentällä, ja päädyin oksentamaan... kentän käytävälle). Tuon ensimmäisen kolmiviikkoisen vierailun aikana tyydyin lähinnä sorkkimaan ruokaani puikoilla ja irvistelemään hajuille.

Sittemmin suhteeni on muuttunut intohimoiseksi rakkaudeksi. Sushi, sashimi, ramen, yakitori, yakiniku, sukiyaki, okonomiyaki ja monet muut kuuluvat nykyään ehdottomiin lempiruokiini. Itse asiassa ruoka on yksi parhaimmista asioista Japanissa.

Vieraillemme olemme myös pyrkineet esittelemään erityisesti japanilaisen ruoan helmiä. Mielessäni on monesti käynyt, että maassa ensi kertaa vierailevan saattaa olla vaikea navigoida täkäläisissä ravintoloissa ilman opastusta. Niinpä ajattelin tänään jakaa kanssanne vinkkejä siitä, kuinka Japanissa löytää hyviä ravintoloita.Vinkit:
Ihan ensimmäiseksi, unohda mielikuvasi siitä, miltä hyvän ravintolan pitäisi näyttää. Toki täälläkin on ravintoloita, joissa on tavalliset pöydät ja tuolit, valkoinen pöytäliina ja suuret ikkunat. Useimmin kuitenkaan ei. Monet kaupunkien salaisista helmistä ovat hieman nuhjuisen näköisiä, sijaitsevat ylemmissä kerroksissa eikä niissä ole ikkunoita. Ruoan itsensä voit jopa joutua maksamaan etukäteen lippuautomaattiin. Ravintolatyypistä riippuen saatat päästä istumaan tiskin ääreen kokkeja vastapäätä, looshiin matalan japanilaisen pöydän ääreen tai samaan pöytään tuntemattomien ihmisten kanssa.

Japanissa on hyvin tyypillistä, että ravintolat erikoistuvat. Esimerkiksi tonkatsuravintoloista saa vain tonkatsua, sushiravintoloista sushia ja fuguravintoloista fugua. Perehdy siis etukäteen Japanin erikoisuuksiin. Izakayoista eli japanilaisista pubityyppisistä ravintoloista saa vähän kaikkea. Myös eri kaupungeilla on omat erikoisuutensa, esimerkiksi Hiroshimalla ja Osakalla okonomiyaki, Sapporolla ja Fukuokalla ramen, Sendailla naudankieli ja Kumamotolla hevosenliha. Maine ei ole suotta kasvanut -paikallisia erikoisuuksia kannattaa aina maistaa!

Erinomainen apu ravintoloiden löytämiseen on Googlen karttapalvelu. Suosittelen hakemaan ravintoloita niiden tyyppien mukaan, sanalla ravintola et pääse pitkälle. Tarvitset lisäksi Google kääntäjää. Kirjoita siihen esimerkiksi okonomiyaki ja käännä japaniksi. Tuloksen eli tässä tapauksessa お好み焼き syötät sitten karttahaun puolelle. Yllätykseksesi tulet huomaamaan, että saatat seisoa tornitalon vieressä, jonka viidennessä kerroksessa on 20 okonomiyakiravintolaa, etkä koskaan olisi voinut arvata sitä ulkoapäin.

Jos asut hotellissa, voit pyytää vastaanotosta karttaa alueen suositusravintoloista -sellainen löytyy takuuvarmasti, vaikka hotellilla olisi omakin ravintola. Näin toimivat monet japanilaiset myyntitykitkin.

Jos tunnustaudut arkajalaksi, on useimpien ostoskeskuksien ja tavaratalojen ylimmässä kerroksessa liuta ravintoloita. Suomessa en astu jalallanikaan ostoskeskusravintolaan, mutta täällä kilpailu on niin kovaa, etteivät huonot niillä paikoilla kauan kestä.

Muiden maiden ruoista Japanissa saa hyvää korealaista, kiinalaista ja intialaista ruokaa -toki omalla japanilaisella twistillä. Italiaisina ja ranskalaisina ravintoloina esiintyvät paikat kiertäisin yhtä kaukaa kuin Halleyn komeetta maan, ellei kyse ole fine diningista.

Mutta kaikkein tärkeintä: yritä heittää ennakkoluulot koppaan. Hyvinkään usein et todennäköisesti tule tietämään ihan tarkkaan, mitä syöt. Englanninkielisiä menuja on harvassa (ainakaan niissä hyvissä paikoissa), mutta menussa on miltei aina kuvia. Niitä osoittamalla selviää kielitaidotonkin.

Onnea ravintolan metsästykseen!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä vinkkejä! Kiitos kovasti:)
Itse tein juuri eilen lohisashimia ja hyvää oli:) Tosi helppoa ja nopeaa. Raastoin suomalaista retiisiä alustalle ja avot!

Anni kirjoitti...

Voih kun tulikin nälkä!
Mie olen niin ikävöiny japanilaista ruokaa, raamenia ja gyozaa ja kareeraisua ja ja ja! Kesällä käynti Tampereen Marusekissä ja Helsingin ravintoloissa toi pientä helpotusta ikävään. (harmittaa, kun asuu pohjoisessa, eikä täältä pääse niin helpolla japskiruuan äärelle. Ehkä lompakko kiittää, kun en joka viikko ole mälläämässä japanilaisessa ravintolassa :D) Onneksi, kun nyt syksyllä pääsee taas omaan keittiöön, ni voi ruveta kokeilemaan kaikkea itse.

Anonyymi kirjoitti...

Kysynkin nyt sinulta; olen allerginen valitettavasti kalalle. Jostakin syystä voin kypsää tonnikalaa syödä, en muuta ilman valtavia oireita.

Kuulun niihin jotka luulevat että sushit ovat aina kalatäytteellä. Onko näin? Ei kai ole....mutta mitä niissä sitten vaihtoehtoisesti voi olla?

PikkuSanna kirjoitti...

Kiitos! Nämä tulevat tarpeeseen.

Saisiko toivoa samanlaista vinkkilistaa julkiseen liikenteeseen. Erityisesti lasten kanssa.

Heli kirjoitti...

Entä se vihreä tee, joko pysyy sisällä?

Anu kirjoitti...

trés chic: Sashimi ei voi tosiaan mennä pieleen :) Olin muuten kesä blogipimennossa ja huomasin sinun lopettaneen bloginpidon heinäkuussa. Jostain syystä en silloin ehtinyt sinne kommenttia jättämään, mutta kiitos vielä ihanasta blogista! :)

Anni: Voi uskoa, että sama tulee riivaamaan minua aikanaan Suomessa. Hokkaidon sushi on vielä aivan erityisen hyvää, muualta Japanista en ole saanut samanlaista, joten pelkään pahoin, että Helsingin ravintolat ovat vain laiha lohtu... Kokkausintoa!

Piilomaja: Kyllä saa kasvisushejakin! Esimerkiksi munakas ja kurkku ovat varsin tavallisia "täytteitä". Kala-allergia Japanissa olisikin varsin haastava juttu, kun täällä tungetaan bonito-hiutaleita vähän sinne sun tänne... Etukäteen on miltei mahdoton arvata, että niitä on ruoassa.

Pikku-Sanna: Pitääpi kirjoitella! Kiva jos tästä oli iloa.

Heli: Heh. Pysyy, mutat mielummin juon lämpimänä :)

Vilijonkka kirjoitti...

Vähitellen olen saamassa arjesta kiinni ja pääsinkin lukemaan oikein monta postaustasi kerralla, kivaa!

Tämä ravintolaopas tuli oikein hyvään saumaan, sillä suunnittelemme syksyn kansallislomaksi reissua Tokioon ja Kiotoon. Mielenkiintoista kuulla, että myös Japanissa paikat ovat jemmassa anonyymien talojen yläkerroksissa. Kiinassa kaikki pitää tietää jotenkin muuten, satunnaisesti lompsotellen jää paljosta paitsi. Japanilainen ruokakauppakin, josta haen varmasti tuoretta sushikalaa, on hirvittävän luotaantyöntävän toimistokompleksin toisessa kerroksessa, jonne pääsee pujahtamalla hissiaulan takaovesta...


Piilomaja, mun suosikkimakeissa on avokadotäyte ja kotosalla teemme kurkun ja munakkaan ohella myös paprikatäytteisiä rullia! Eiköhän tässä ole mielikuvitus vain rajana mitä sisälle laittaa.

Barbara kirjoitti...

that looks yummy!!!

Anu kirjoitti...

Vilijonkka: Mun ensimmäinen kokemus ikkunattomasta ravintolasta oli juurikin Kiinasta (jos Hong Kongia oikeati Kiinaksi voi sanoa...), jossa lennolla tutustumamme aussiexpatti johdatti meidät taivaalliseen intialaiseen, joka oli jonkin kujan päässä olevan rakennuksen kerroksessa x.

Mutta hauskaa, että olette tulossa tänne! :)

Barbara: It was indeed!

Related Posts with Thumbnails