keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Kawaii ne eli japanilaisesta estetiikasta

Viime keväänä useampi suomalaisvieraistamme totesi, että japanilaiset vaikuttavat lapsellisilta. Ensin ohitin huomion olan kohautuksella, mutta kun kuulin sen useamman kerran, piti kysyä syytä. Havainto oli minusta yllättävä, en itse miellä japanilaisia aikuisia ihmisiä sen lapsellisemmaksi kuin muitakaan kansallisuuksia.

Selvisinhän se syykin. En itse ole aikoihin kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta japanilaiset kantavat usein mukanaan jotain, jonka suomalaiset mieltävät lasten jutuiksi. Bisnesmiehen puhelimesta saattaa roikkua Mikki Hiiri -kännykkäkoru tai aikuisella naisella saattaa olla Hello Kitty -laukku. Samoin erilaisia piirroshahmoja esiintyy yhtiöiden maskotteina, ruokatarvikkeiden pakkauksissa ja muissa vastaavissa paikoissa, oikeastaan kaikkialla.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että japanilaiset leikkisivät näillä esineillään, vaan kyse on puhtaasti estetiikasta; siitä mikä Japanissa mielletään silmää eniten miellyttäväksi. Suurin osa japanilaisista pitää sellaisista tavaroista, vaatteista ja asioista, joita he kutsuvat adjektiivilla kawaii (= söpö, suloinen -tämä sana lienee myös muuten japanin kieltä osaamattomille blogin lukijoille tuttu?). Kawaii huudahdusta ei kuulla pelkästään sellaisten asioiden kohdalla, joita suomalainen saattaisi pitää söpönä, kuten eläimen poikasia tai vauvoja, vaan miltei mikä tahansa silmälaseista sumopainijaan voi olla kawaii.

Ohessa kuva neitosesta, joka näyttää tavoitelleen asullaan söpöyden vaikutelmaa aivan erityisesti.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo pehmolelu-Kitty kyllä kruunaa kokonaisuuden! Kännykkäkoru jää kakkoseksi :)
-Tiina

Josefiina kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus! Minua onkin aina jotenkin häirinnyt tuo japanilaisten "lapsellisuus", mutta nyt toit siihen toista näkökulmaa ja tulin hieman suvaitsevaisemmaksi asian suhteen.

-Jassu- kirjoitti...

Kyllä se tosiaan on osaksi se piiroshahmojen suosio sekä myöskin paljon julkisuudessa näkyneet nuoret, jotka pukeutuvat niihin Mangahahmovaatteisiin (sillä pukeutumistyylillä oli kait joku nimikin) joka antaa meille aika yksipuolisen kuvan.

Toisaalta, luulen monen ulkomaalaisen ihmettelevän kuinka meillä moni käyttää niitä Muumimukeja ihan aikuisten kahvimukeinakin!? :-D

Milla kirjoitti...

Tää on kyllä just noin ja niin totta! Mäkin olen kiinnittänyt asiaan huomoita. Ja siihen, että esim telkkarista puuttuu ns. seksikkäät naiset kokonaan. Siis meidän katsontatavalla seksikkäät, jotenkin aikuismaisella tavalla. Nämä ovat enemmänkin just söpöjä ja tyttömäisiä ja puhuvat lapsekkaalla äänellä yms.
Mutta - en silti voi olla hymähtelemättä kun näen pukumiehellä Hello Kitty -kännykkäkorun :) Kokeilkaa Suomessa nyt kun meette :)

Anu kirjoitti...

Tiina: Voin kyllä sanoa, että toisinaan ne kännykkäkorut on about tuon kokoisia tai ainakin niitä on puolen tusinaa :D

Josefina: Kiva jos avasi uuden näkökulman ilmiöön :)

Jassu: Heh, niinpä! Japaninuutisointi on kyllä väliinsä aika yksipuolista. Toisaalta helposti tulee itselläänkin kerrottua juuri niitä adekdootteja...

Milla: Salarimanilla ON kännykkäkoru, hehee!! Sitä se kaksi vuotta maassa teettää. Yritin jo tunkea yhtä omaan Nokian kommunikaattoriini, ajattelin että kivasti piristäisi työtapaamisia, mutta valitettasti ettei ole sopivaa aukkoa :D

MrsAgatha kirjoitti...

Tuo tyttö on kyllä super-kawaii! ;D

Äkkiä nyt hommaamaan superiso Hello Kitty, taatusti saisi katseita Suomessa kun ihan vaan pokkana tuommoinen kainalossa kävelisi! =D

Anonyymi kirjoitti...

Anu: Taidettiinpa tuo kännykkäkoruaukon puuttuminen mainita yhdeksi syyksi iPhonen alkuaikojen myynnin hitauteen täällä Japanissa. Kenties sama kohtalo kävi Nokialle joka ei tuota ymmärtänyt? :)

Anu kirjoitti...

Mrs Agatha: Kyllä! Heti alkuun voisin vaikka töissä yllättää kolegat kanniskelemalla sitä! :D

Anonyymi: Tiesin kyllä että Noksu vetäytyi käytännössä täältä, mutta tuo on varmasti yksi tärkeä syy, miksei homma toiminut. En siis tosiaankaa ole nähnyt about yhtään puhelinta, josta ei killuisi jotain.

Related Posts with Thumbnails