keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Lopussa oli loppu

Viimeisen viikon ajan olen ihmetellyt, kun elämäni Japanissa on purkaantunut pala palalta. Päivät ovat täyttyneet jäähyväisillallisista, vierailuista, pienistä retkistä, muuttopuuhista, viimeisistä ostoksista. Olemme seuranneet, kuinka tehokkaasti muuttomiehet ovat pakanneet maallisen omaisuutemme valkoiseen pahviin ja kantaneet sen ulos. Katsoneet, kuinka viikonlopun paitakelit muuttuivat lumimyrskyksi, joka maalasi kotikaupunkimme valkoiseksi viimeisiksi päiviksi.

Vuosi ja kolme kuukautta kului nopeaan, liiankin nopeaan. Aluksi hieman tylsältä näyttänyt Sapporo tuntuu nyt erilaiselta, kun katujen kulmat, puistot, ravintolat ja kahvilat muistuttavat niissä vietetyistä riemukkaista hetkistä. Niistä taas saamme kiittää sitä pientä mutta upeaa joukkoa ihmisiä, joita olen jo pidemmän aikaa voinut kutsua ystäviksi.

Ikävä jää.

*****

Japani ja japanilaiset eivät koskaan lakanneet hämmästyttämästä ja ilahduttamasta minua. Viimeksi sunnuntaina ihmettelin kahta pientä poikaa, jotka istuivat illallispöydän ääressä polvi-istunnassa ja selät keppisuorassa, rauhallisina ja tyytyväisinä, kun oma ipanani juoksi ympäri taloa. Toisten ihmisten kunnioittaminen, huomaavaisuus ja kohteliaisuus ovat asioita, joista toivon oppineeni jotain, ja joita tulen erityisesti kaipaamaan. Toki tälläkin maalla on pimeät puolensa, joiden kanssa minun ei kuitenkaan tarvinnut liiemmin olla kosketuksissa.

Monta tarinaa jäi kertomatta, mutta niinhän sitä aina.

*****

Huomenna lennämme Suomeen. On aika jättää teille hyvästit, ihanat lukijani. Kiitos ihan jokaiselle. Aivan erityinen kiitos teille, jotka jaksoitte juttujani kommentoida, ja teitte näiden tarinoiden jakamisesta mielekästä.

Blogin pitäminen oli hauskaa ja monella tapaa koukuttavaa. Nyt huomaan kuitenkin, että olen aika lailla täynnä virtuaalista elämää, ainakin hetkeksi. Blogi, Skype, Facebook ja sähköposti ovat oivallisia apuvälineitä, kun matkaa läheisiin on tuhansia kilometrejä. Mikään ei kuitenkaan voita aitoja, toisen ihmisen kanssa vietettyjä hetkiä, ja niihin aion keskittyä seuraavat kuukaudet.

Kaikkea hyvää teille! Ja käykää Japanissa, ette pety!

Hyvästi! Sayonara!

Anu


33 kommenttia:

-Jassu- kirjoitti...

Voi, haikeaa on - siellä ja meillä täällä lukijoilla!

Iso kiitos sinulle tästä mahdollisuudesta kurkistaa sinne puolelle maailmaa! Tervetuloa takaisin kotimaahan yhtä isoa kokemusta rikkaampana!

Ninni kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisista Japanijutuista. Erityisesti patikointiaiheiset muuttivat käsitystäni maasta. Olen toki tiennyt maan olevan vuoristoinen, mutta että noin upeita maisemia. Toivottavasti pääsen joskus käymään siellä.

Lam kirjoitti...

Olen tätä blogiasi ehtinyt seurata vuoden ajan ja aina postauksien aiheet on ollut mielenkiiintoisia. Tervetuloa takaisin Suomeen :D

mizyéna kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja hyvää jatkoa perheellesi ♥

NinniKoo kirjoitti...

Kiitos että olet jakanut Japanin vuotesi kanssamme :) Olen lukenut lähes alusta asti mutta olen äärettömän huono kommentoimaan mitään. Hyvää jatkoa sinulle ja perheellesi!

Satu kirjoitti...

Onnea takaisin Suomeen sopeutumiselle, kiva on ollut seurata elämäänne Japanissa!

MrsAgatha kirjoitti...

Kiitos kovasti tästä blogistasi, toivottavasti kuitenkin vielä nähdään virtuaalisesti! ;D

-Anni- kirjoitti...

Mielenkiinnolla olen selaillut ja ajatellut palata, josko joskus asiaa sinne suunnalle tulee, toivottavasti pidät blogin auki.
Tsemppiä paluuseen!

dibsukka kirjoitti...

Kiitoksia postauksista. On ollut mielenkiintoista matkustaa niiden kautta aivan toisenlaiseen elämään.

Tervetuloa takaisin Suomeen.

Haikeaa.

Petuli kirjoitti...

Näitä juttuja on ollut ihana lukea omassa Japanin kaipuussa. Toivottavasti seuraava ajanjakso on teille vähintään yhtä mielenkiintoinen kuin tämä taakse jäävä! Tervetuloa takaisin! :)

Annika kirjoitti...

Oli niin kiva, kun bloggasit! Kiitos vielä! Nauttikaa paluusta kotimaahan!

Noradriel kirjoitti...

Kiitos todella paljon tästä blogista. Olen ollut tälläinen hiljainen stalkkaaja, mutta olen todella pitänyt tästä blogista.

Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Voi kun tuli haikea fiilis! Tämä blogi on ollut niin ihana henkireikä ja kaipuukanava japanilaisiin juttuihin (suomalaisen silmin tietysti).
Iso kiitos sinulle ihanista kuvista ja hauskoista sekä mielenkiintoisista kirjoituksista!
Kaikkea hyvää teidän koko perheelle!
Domo arigato gozaimashta!

Jenni kirjoitti...

Kiitos Anu! Ei sit "yllättäen" ehditty käymään, mutta onneksi olen saanut lukea kokemuksistanne. Tyhjä aukko jää nyt virtuaalielämään, mutta kenties taas törmätään jossain kivoissa merkeissä :-)

suklaasydän kirjoitti...

Voi kiitoksia blogista. Täällä on ollut hauska lukea ja muistella omia aikoja Japanissa, ja niitä kaikkia kummastuksia joihin silloin törmäili :) Hyvää jatkoa :)

Milla kirjoitti...

Kiitokset täältäkin ja kaikkea hyvää teille Suomeen!
Milla

Hannie kirjoitti...

Minäkin kiitän tästä loistavasta blogista. Jos blogia on lupa tulla ikävä, niin tätä kyllä tulee!

Minna kirjoitti...

Kiitos ja kaikkea ihanaa Suomen elämään!

aryaj kirjoitti...

en muista olenko ikinä sen kummemmin kommentoinut, mutta olen kiitollisena lukenut jokaisen kirjoittamasi tarinan japanista ja japanilaisista sekä tietenkin teidän omasta arjestanne. Kiitos näistä hetkistä, ja mukavia hetkiä Suomessa! :)

Kaisa kirjoitti...

Mitäs mä nyt mammalomani ratoksi lueskelen? Noh, täytyy aloittaa joku hyvä romaani sitten vaikkei ehkä tätä blogia voitakkaan.

No mutta toisaalta pian taas voidaan nähdä livenä, joten se ehkä sittenkinv vie voiton kaikesta :) Eli tervetuloa Suomeen ja nähdään pian!

t. Yksi blogi fanisi

jenni kirjoitti...

Kiitokset täältäkin! Minussa sytytit kipinän Japania kohtaan, sinne on päästävä.Erityisesti kaikki ruoka-aiheiset postaukset ovat olleet suurinta lukuherkkuani ja ne ovat olleet niin mielenkiintoisia. Jos oma elämä jatkuu "kotirouvan" nimikkeellä niin en pistäisi pahaksi oppia pakkaamaan miehelle eväät japanilaiseen tapaan, Japanissa.

Savu kirjoitti...

Kiitos avartavasta ja avarasta blogista Anu! Kaikkea hyvää teidän elämäänne.

Maija kirjoitti...

Kiitos ihanasta blogista, ja sapporo-koti-ikävän lievittämisestä. Kaikkea hyvää!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kaunis blogistasi! Juttujasi tulee ikävä, tämä oli yksi mun suosikkiblogi! Salarimanin jutut olivat mainioita myös! Kaikkea hyvää jatkoon, ehkä joskus törmäämme taas :) Joko virtuaalisesti tai ihan IRL, sitä ei koskaan tiedä!

- Kenza

Anu kirjoitti...

Kiitos kaikille ihanista kommenteista, lämmittää ♥

Minna H kirjoitti...

Suuret kiitokset ihanasta blogista! Olen lukenut jokaisen postauksesi. Hieman haikea fiilis, kun blogi nyt loppuu, mutta ehkä törmäämme livenä.
Aurinkoista syksyä Suomessa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mainiosta blogista ja tervetuloa takaisin Suomeen! Aika hiljainen blogin seuraaja olen ollut, mutta kovasti kuitenkin olen nauttinut itselleni täysin vieraaseen kulttuuriin johdattavista teksteistäsi. Harmi, että ne nyt loppuvat. Mutta kaikkea hyvää teille ja voimia paluushokin selättämiseen!
-M-

Anonyymi kirjoitti...

Blogiasi on ollut kiva lueskella. Eksyin aikoinani tänne täysin sattumalta, mutta sen jälkeen olen kyllä joka postauksen käynyt lukemassa. Kirjoitat hyvin ja aihe on mielenkiintoinen.
Kaikkea hyvää teille jatkossakin! Kulttuurishokki voi olla jopa isompi, nyt kun palaatte Suomeen. Japaniin mennessä kun se oli selvää, että elämä siellä on erilaista. Yritä Suomessakin etsiä kuitenkin ne hyvät puolet, niin ikävä Japaniin ei ole niin kova.

-Lotta

Tyyppi kirjoitti...

Kiitos Anu kirjoituksistasi, on ollut ilo lukea sujuvaa sanailuasi. Haikein mielin on todettava, että kaikki hyvä loppuu aikanaan.
Toivottavasti Suomeen sopeutuminen sujuu suuremmitta mutkitta.

Anni kirjoitti...

Saiyonara! Kiitos tästä blogista, sitä oli aina niin mukava lukea :3
Tervetuloa takaisin Suomeen!

Vilijonkka kirjoitti...

Lämmin kiitos jokaisesta postauksestasi, vaikken kovin tiuhaan kommentoinutkaan... Anteeksi näin jälkikäteen! Blogisi ansiosta ei ikuinen Japani-kuumeeni ole ainakaan päässyt laskemaan.

Toivotan sinulle ja perheellesi onnellista asettumista takaisin Suomeen; sopivassa määrin töitä ja haasteita, toisaalta parhaita mahdollisia hiihtokelejä!

Heips.

Riisa kirjoitti...

Hassua. Minulla kävi netin, skypeilyn ja messengerin kanssa vähän samoin palattuani kotiin Japanista. Tuntui niin paljon olennaisemmalta nähdä ihmisiä oikeasti, jutella ihan kasvokkain, vihdoin! Mutta pikkuhiljaa netti palasi takaisin jossain määrin - erityisesti pitämään yhteyttä Japanin suuntaan.

Kiitos blogistasi, se oli omanlainen, persoonallinen ja mielenkiintoinen näkemys Japaniin. Toivottavasti paluu kotiin ja suomalaiseen arkeen sujuu mukavasti ja pehmeästi. :)

Susanna kirjoitti...

Hei Anu! Blogiasi on vielakin ikava, mutta kiitos jakamastasi elamasta Japanissa. Kaikkea hyvaa uudelle vuodelle 2011! :)

Related Posts with Thumbnails